Kulturní událostí roku je Dokořán

Čtenáři Sedmičky hlasovali o největší kulturní události roku 2009 v Karviné. Zvolili festival Dokořán.

Pět týdnů vybírali čtenáři Sedmičky největší kulturní počin roku 2009. Hlasovali pomocí hlasovacích kuponů i na internetu. Nejvíce, 386 hlasů, dostal hudební festival Dokořán, který se v Karviné koná pravidelně každé léto. Cenu vítězům předá v pátek 26. února večer v klubu Baron na koncertu Iniciativy Dokořán Karviná v Rocku regionální šéfredaktorka Sedmičky Zuzana Sedláčková. „Vítězství je velmi povzbuzující. Festival Dokořán vznikl z nedostatku kulturních akcí pro mladé lidi v Karviné. Vítězství v anketě, kde hlasovali lidé z celé Karviné, nám dokazuje, že naše snaha k něčemu vede. Jsme moc vděční Sedmičce i hlasujícím, protože nás to povzbudilo do další práce,“ řekla jedna z organizátorek festivalu Lucie Rakowská. Festival Dokořán vznikl v roce 2005 a každé léto na něho zavítají tisícovky Karviňanů i lidí odjinud. Vedle známých jmen dávají pořadatelé šanci prosadit se i méně známým regionálním kapelám. V létě se na Dokořánu setkává několik generací.

Dokořán je stále populárnější

Mezi lidmi si festival každým rokem získává další a další příznivce. „Minulý rok jsem byla na Dokořánu úplně poprvé. Překvapilo mě, kolik různě starých a různě založených lidí se tu sešlo. Samozřejmě se mi nelíbily úplně všechny kapely, ale z velké nabídky jsem si dokázala vybrat i já. Několik scén, jídlo, pití, co víc si přát?“ sdělila své dojmy Martina Rychlá. Přestože je do léta ještě daleko, organizátoři už teď pilně pracují na přípravě dalšího ročníku festivalu. „Už nyní můžu říct, že na festivalu zahrají Mňága a Žďorp, kteří vydávají nové album, energičtí Skyline a Traband. Při výběru kapel chceme sáhnout více do zahraničí, ale vítáme i tipy čtenářů, které mohou posílat na e-mail festival@dokoran.info,“ dodal další z pořadatelů Daniel Cieślar.
Kromě Dokořánu nominovala Sedmička dalších šest kulturních událostí. Představení divadelního souboru K.V.A.S., Hornické slavnosti, Karvinský Totem, Darkovskou lípu, Prolínání kultur a festival Máj nad Olzou. Ti, kteří si z nominace nevybrali, přišli s vlastním návrhem na kulturní událost roku. Jan Kondziolka například hlasoval pro návštěvu astronoma Jiřího Grygara v městské knihovně.