Kuriozity strážníků: falešný Bůh i erotoman u Prioru

Policejní zprávy někdy představují České Budějovice jako panoptikum. Neuvěřitelnými případy se zabývají denně městští strážníci.

Sobota 28. května, dvě hodiny po půlnoci. Na tísňové lince 156 přijímá městský policista prosbu o pomoc od recepční hotelu u Mlýnské stoky. Po chodbách se pohybuje podivín s deštníkem. Jeho špičkou napadá personál. Nikdo si s ním neví rady. Host to není. Tvrdí, že je Bůh a hotel mu patří.
Noční incident je jen jednou z mnoha až komických příhod, které prožívají ve službě strážníci z krajského města. „Když jsme přijeli na místo, ležel muž na chodbě a nehýbal se. Trochu jsme do něho píchli. Vyskočil a začal nám děkovat, že jsme ho nastartovali,“ vypráví vedoucí hlídkové služby městské policie Martin Bohoněk.
Jenomže nastartováním podivína začalo vše znovu. Muž budovu odmítl opustit. Deštníkem bodal a šermoval kolem sebe. Po několika hmatech mu hlídka nasadila pouta a předala ho přivolaným záchranářům. Na falešného Boha stačila jedna uklidňující injekce. „Ještě nás stačil všechny zaklít kouzelnou formulí,“ usmívá se Bohoněk.
Nejčastější zásahy strážníků se týkají vandalství, opilství a sexu. Někdy záchrany zvířat. Jako třeba nedávný odchyt potkana v bytě starší majitelky.
Ve středu 25. května v jedenáct hodin dopoledne volali lidé hlídku, aby chytili mladou kunu, která kličkovala po Pražské třídě. Mládě dostala dvojice psovodů městské policie, která zajišťuje zatoulaná zvířata. Než je předali do hlubocké zoo, vyfotili se strážníci se zvířetem na dvoře služebny. Smutnější příběh je z 10. července, kdy po bouřce a krupobití ze soboty na neděli ležely v parku Na Sadech desítky ubitých havranů. Kroupy je zasáhly ve hnízdech v korunách stromů. Některé ptáky smršť ledu zranila. „Čtyři naši strážníci posbírali devětatřicet mrtvých a tři živé havrany. Zraněné jsme odvezli do Zoo Ohrada, ale ani jedno zvíře nakonec nepřežilo,“ říká Bohoněk.
Čtyři červení koně na Sokolském ostrově se stali cílem řádění obyvatel města v průběhu dvou měsíců několikrát. V červnu je instalovala nedaleko kryté plovárny skupina sochařů. Sousoší nazvané Jezdec zhotovil z laminátu Michal Gabriel. Hned v prvních dnech zachytili po osmé večer strážníci v kamerovém systému čtveřici mladých lidí, jak na koních agresivně rajtují. Tři patnáctileté dívky a jejich o rok starší kamarád byli opilí.
V polovině července odnesl jeden kůň hrubost lidí přeraženou nohou. Podle Bohoňka tentokrát kamera žádné vandaly nezachytila. Jakub Trpák, organizátor venkovní sochařské výstavy, tvrdí, že škoda způsobená vandaly je dvacet tisíc korun a příště už bude ve městě stavět jenom sochy z betonu.
Opilého německého řidiče zastavili strážníci 22. června v noci u vlakového nádraží. Jejich pozornost přilákal dopravním přestupkem. Když jeho auto značky BMW stavěli, mával na ně s plechovkou piva v ruce.
Přes dvě a půl promile nadýchal 10. června v noci cyklista na křižovatce ulic Husova a Na Dlouhé louce. Ve stejný den zastavili řidičku fiatu v Rožnově se třemi promile v dechu. Nebezpečnější situaci řešili 5. června, kdy pět minut po půlnoci museli volat příbuzné k opilé devětadvacetileté ženě, brázdící ulice s kočárkem, ve kterém leželo dítě. Ještě horší to měli městští policisté s ženou 24. května v noci v Sukově ulici. Spala na silnici a hlídal ji rozzuřený pes. Žena skončila na záchytce a pes s pomocí kynologů v útulku.
Přes tři promile alkoholu nadýchal 8. května beznohý invalida na vozíku v ulici Loucká. Z kolečkového křesla padal. Další skoro bezvládný muž nadýchal 1. května odpoledne u Družby 4,2 promile. Rekordmanem mezi všemi je mladík z Moravy, kterého našli v březnu strážníci spícího na toaletách v obchodním centru Mercury. Měl 4,7 promile. Po probuzení jim dokázal vysvětlit, že zapíjel úspěšně zvládnutou zkoušku na vysoké škole.
Budějovičtí strážníci evidují několik sexuálních výtržníků. V únoru krotili na Lannově třídě opilého muže, který za bílého dne močil na chodníku před restaurací. V dubnu si lidé stěžovali na dalšího. Masturboval odpoledne v parku před Základní školou v Dukelské ulici. V květnu vyděsil mladík stejného ražení skupinu žen v parku Na Sadech. Když přijeli strážníci, ještě stál na místě. Pětadvacetiletého Slováka předali státní policii.
Se staženými kalhotami žebral v polovině května na náměstí Přemysla Otakara II. jeden z místních tuláků. Navíc močil do odpadkového koše. Naprostým šokem pro kolemjdoucí byla ale výzva jedna-
dvacetiletého mladíka na Lannově třídě. Procházel ji 19. května odpoledne s cedulkou zavěšenou na krku. Na ní měl napsáno Akce! Sex za 100 Kč. Oslovoval s nabídkou ženy. „Vysvětlil nám, že odmala touží po sexu, a má dokonce vzdělání na poskytování sexuálních služeb. V Písku je studoval čtyři roky,“ líčí Bohoněk.
Chodící erotoman poskytl strážníkům další podrobnosti. Částka napsaná na krku platí podle něho jako honorář pro svolné ženy. Když chtěl za službu zaplatit sám, žádná ho nechtěla. Sto korun jsou peníze, které může akceptovat. Když chtějí ženy tisíc korun, může si dopřát prý jen dvě za měsíc.
Mladík dostal místo sexu od strážníků tisícikorunovou pokutu za veřejné pohoršení. Postěžoval si, že mu policisté obchod překazili. Než přišli, jednal se třemi dívkami, které mu řekly, že budou o jeho nabídce uvažovat.