Labutí jezero i Kalinku zatančí důchodkyně jako mladice

Říkají si Mažoretky z Horní Lhoty. Té nejmladší je devětapadesát a dohromady váží skoro tisíc kilo.

Je jich jedenáct a všechny jsou už v zaslouženém důchodu. Přes den hlídají vnoučata a po večerech se schází v místní hospůdce a vymýšlí legrácky. Na sál pak vplují v pamprskách a zatančí Labutí jezero, v síťovaných punčochách hopsají kankán nebo v ruském kroji chorovod. To jsou populární Mažoretky z Horní Lhoty. „Každým rokem vymýšlíme něco nového. Protože už máme své roky, tak jsme letos zavzpomínaly na své mládí a pochod mažoretek v námořnickém doprovází hity Waldemara Matušky,“ vysvětlovala Hana Havelková, šéfka souboru, scenáristka i choreografka v jedné osobě. Ona také každým rokem přijde s novým nápadem, který pak ty ostatní doladí.

Tanga raději zavrhly

Nejpracnější je sehnat vše potřebné na kostýmy. „Loni jsme vymýšlely ruskou Kalinku. Červený satén se nám podařilo sehnat v Ostravě, ale pro zlatý brokát jsme musely až do Prahy. Kvůli jedenácti párům červených kozaček v různých velikostech jsme objely všechny supermarkety v širokém okolí,“ popisovala pětašedesátiletá Jiřina Václavíková. Model dvorní švadleny Věry Čončkové z Hrabyně pak doplnily bílými sexy kalhotkami zdobenými krajkou. „Chvíli jsme přemýšlely, že bychom si natáhly tanga, ale pak jsme to zavrhly. Aby náhodou část mužského obecenstva v okamžiku, kdy se nám ve víru tance nadzvedne sukénka, neomdlela,“ zavtipkovala Eva Agelová. Od prvého neumělého pokusu v roce 2001, kdy tato skupina odvážných dam v nejlepším věku vystoupila na místním bále, už postoupily na žebříčku popularity mnohem výše.

Oceněné fotografie

V roce 2008 byly Mažoretky hlavními aktérkami na vítězných fotografiích Michala Čížka v soutěži Czech Pres Photo a díky tomu se loni objevily ve speciálním čísle německého časopisu GEO Special věnovaném Česku. „Nazvali nás Švejkovými sestrami a dokonce tam Horní Lhotu zakroužkovali i na mapě,“ pochvalovala si Anna Drozdková. V roce 2007 odzbrojily Jana Krause v televizním pořadu Uvolněte se, prosím a o rok později je diváci viděli v Hodině pravdy. Předloni jim v Litovli „předskokanku“ dělala Lucie Bílá a hned po nich vystupovala skupina Kryštof.

Místní to berou všelijak

„Reakce lidí jsou různé. Když někde začneme Kalinku, už lidi tleskají a nějaký ten Ivánek se k nám vždycky připojí na parket. Od některých místních sklízíme spíš kritiku. Ale aplaus máme vždycky a patřičně si to užíváme,“ přidala Jarmila Hrbáčová, zvaná Pepíková. Tak ji totiž ostatní odlišují od její švagrové stejného jména i příjmení. „Od manžela to mám pořád na talíři. Když jsi byla mladá, držela sis sukni, aby nic nebylo vidět, a včil se maluješ jako modelka a ještě ukazuješ stehna,“ žertovala Hrbáčová. Třebaže výdělky souboru pokryjí jen náklady na cesty a nové kostýmy, zapojily se ženy i do charitativních akcí. Navštěvují domovy důchodců i rehabilitační ústavy. Do Piešťan jely na akci Ligy proti rakovině.