Lásku si můžeme slibovat různě. U opic, na horách i v pivní lázni

Květen je měsícem zamilovaných. I ve Frýdku-Místku vyrážejí páry ruku v ruce na romantické schůzky. Sedmička přináší tipy, kam mohou zamilovaní vyrazit na rande.

Ať už je jim patnáct nebo čtyřicet, jsou zamilovaní a se svým partnerem či partnerkou chtějí trávit společný čas na krásných romantických místech.
Milenci mohou vyrazit za krásnou vyhlídkou z rozhledny v nedalekých Chlebovicích. Milovníci pohádek nebo historie za setkáním s rytíři na Hukvaldech. Sportovně sladěné páry si užijí společnou chvilku při východu slunce na vrcholu Lysé hory.

Penzion Hrad

Prvním místem, kde mohou zamilovaní strávit první květnový den, je středověká restaurace, penzion Hrad. Ten jim umožňuje užít si večer nebo i noc ve stylových pokojích s krbem ze čtrnáctého století. „Partneři si mohou nechat přinést jídlo přímo na pokoj. Na přání už u nás proběhlo i několik romantických žádostí o ruku. Zdobíme i stoly a pokoje okvětními lístky, když si to zákazníci přejí,“ uvádí provozní restaurace Irena Kubská.
O víkendech bývá otevřená kavárna ve vyhlídkové věži. „Když vyjde počasí, mohou se těšit na nádherné rozhledy. Je odtud vidět Hrubý Jeseník, Praděd, Štramberská trúba a samozřejmě celé Beskydy,“ přibližuje Kubská.

Rozhledna Panorama

Dalším tipem je panoramatická rozhledna, která se nachází asi kilometr východně od konce obce Chlebovice. Rozhledna stojí v nadmořské výšce 460 metrů. Je vysoká dvaadvacet metrů. Vede na ní třiadevadesát schodů. Přímo k rozhledně se zamilované páry nejsnadněji dostanou po žluté značce vedoucí Chlebovicemi, ze které odbočí do lyžařského svahu a vystoupají podél vleku asi o pět set metrů výš. Zájemci si mohou zaplatit ještě větší nadhled – vyhlídkový let. Letiště Mošnov nabízí několik typů vyhlídkových letů. Mezi nimi je i Romantický let pro zamilované, který stojí necelých šest tisíc korun. „Přinesete své drahé modré z nebe. A během tohoto půlhodinového letu podáváme i šampaňské,“ říká Vojtěch Novotný, který lety připravuje.

Areál Na mlýně

Romantický májový večer se dá prožít taky v areálu Na mlýně nedaleko dolního konce Kozlovic na pravém břehu Ondřejnice. Řeka se tam zařezává do vrchů Palkovických hůrek a vytváří několikakilometrový přírodní kaňon. Největší chloubou mlýna je 250 metrů dlouhý náhon a plně funkční mlýnské kolo. Kdysi v něm žil jistý Šmiřák, který se podle kronik dobře znal s Leošem Janáčkem. Dnes slouží areál mlýna jako místo poznání, výborné kuchyně a zábavy. „Na své si u nás přijdou především romantici. Když vyjde počasí, někteří říkají, že je tady jako v pohádce,“ tvrdí provozovatel Karel Myslikovjan.

Lysá hora

Pro sportovně založené páry nebo příznivce outdoorových aktivit je ideálním místem, kde mohou strávit první květnový den, vrchol nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd, Lysá hory. „Odměnou jim budou nádherné výhledy. Když vyjde počasí, bývá vidět Hrubý Jeseník, Západní Tatry, Fatra, na polskou stranu až Babí hora,“ uvádí vedoucí střediska na Lysé hoře Radek Menšík.
Ti, kteří se rozhodnou na Lysé strávit noc, se mohou ubytovat na Kameňáku. „Pokud jim nebude vadit, že si budou muset ráno přivstat, uvidí i krásný východ slunce. Je to těžko popsatelný zážitek, který Lysá hora nabízí. Pro zamilované nezapomenutelný zážitek,“ upozorňuje Menšík.

Hrad Hukvaldy

Neméně romantickým místem je hrad Hukvaldy, který patří mezi největší na Moravě. Stojí na kopci nad obcí Hukvaldy. Uprostřed je obora plná muflonů a daňků. Rozsáhlé hradní opevnění hradu Hukvaldy je dobře viditelné už z dálky. „Na hrad se o víkendu z 30. dubna na 1. května sletí všechny čarodějnice a babice z okolí. Nebudou chybět ani rytířská představení,“ informuje kastelán hradu Miroslav Holiš. Dospělí zaplatí za vstup na hrad šedesát korun, děti do osmnácti let a studenti čtyřicet. Hukvaldy jsou od května do září otevřené mimo pondělí každý den od devíti ráno do šesti večer.

Zámecká cukrárna

Zákusky ve tvaru srdíčka připravil pro zamilované dvojice ve své cukrárně Pavel Kafka. Zámecké cukrárny jsou ve Frýdku-Místku dvě, třetí je na Hukvaldech. „Zamilovaní se mohou po kávě nebo nějakém zákusku projít v nedalekém zámeckém parku, kde je několik rozkvetlých stromů,“ uvádí majitel cukrárny Pavel Kafka.

Zahrada a zvířata

Také ostravská zoologická zahrada zve na první květnový den. „Plánujeme speciální program u opic, kterým chceme podpořit celosvětovou kampaň na ochranu lidoopů,“ říká mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Zdůrazňuje, že rozlehlá zahrada je atraktivní zvířaty a nyní i rozkvetlou přírodou. „V botanickém parku je mnoho krásných stezek, které mohou být útočištěm zamilovaných lidí hledajících klid a romantiku,“ dodává Kalousková. Ostravská zoologická zahrada je od dubna do srpna otevřená od devíti ráno do sedmi hodin večer. Za vstup zaplatí dospělí sto korun, studenti sedmdesát korun.

K Eiffelovce

Romantický výlet do Paříže? Ostrava ho nabízí na výstavišti Černá louka, kde stojí miniatura Eiffelovky. „Má třináct metrů. Podobně zmenšený je také londýnský Big Ben nebo šikmá věž v Pise,“ líčí správce Miniuni Matěj Cupal. Svět miniatur je od března do května otevřený od úterý do neděle od deseti dopoledne do sedmi večer. Dospělí zaplatí za vstup sedmdesát korun, studenti čtyřicet.

S pivem v kádi

Speciální pivní koupel pro dva za 2200 korun nabízí ostravský zámek Zábřeh. Káď s pivem je připravená v zrekonstruovaném středověkém sklepení. „Blahodárné účinky pivní koupele, světlo svíček a absolutní soukromí uvolní, zvláště když k tomu budou popíjet zámecké pivo,“ říká recepční Žaneta Paholíková.