Lékař a záchranáři si domluví rande

Další výjezdové místo záchranné služby bude už na podzim v Mnichově Hradišti.

Pokud je v zimě sníh, trvá cesta záchranky k pacientovi i půl hodiny. Lidé z Mnichova Hradiště a okolí ale mají do budoucna větší šanci, že se k nim pomoc dostane včas. Sanitka u nich bude do pěti minut. „Proto je pro nás nové sídlo prioritou,“ řekl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Rendez-vous systém

V plánování nových stanovišť ředitelství pokračuje, přestože nový zákon o záchranných službách, který měl nařizovat dojezd k pacientům do patnácti minut, poslanci neschválili.
Na Mladoboleslavsku to není poslední novinka. Od podzimu má začít fungovat takzvaný rendez-vous systém, kdy lékař a sanita záchranářů vyjíždějí k nejvážnějším případům odděleně. „Je to flexibilnější. Lékař na místě stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Pacienta pak ve většině případů nemusí doprovázet do nemocnice. Může tedy ihned pomáhat jinde,“ vysvětlil Houdek. Vyloučil ale, že by po zavedení nové služby ubylo posádek.
Záchranka nyní podle Houdka jedná se společností Škoda Auto o sponzorském daru v podobě auta pro rande-vous systém. V ideálním případě by to mohla být Škoda Yeti ve speciální úpravě pro zdravotnické záchranáře. Příští rok vznikne stanoviště také v Benátkách nad Jizerou a ve Mšeně, které je na hranici boleslavského a mělnického okresu.