Lezecké stěny nabízí desítky tras

Lezeckých stěn v jihočeské metropoli přibývá. Začátečníci se nemusejí bát, že jim bude chybět potřebné vybavení. V areálech si zájemci půjčí vše, co musejí mít sportovci u sebe.

Téměř každý si dobře pamatuje roztomilého klučinu v podání Tomáše Holého, jak v komedii Marie Poledňákové přemlouvá tatínka k tomu, aby ho také naučil lézt na skály. Nakonec se malý Vašek přece jen vyškrábe na pískovcové skály. Kdyby se film Jak dostat tatínka do polepšovny natáčel v dnešní době, už by se možná Tomáš Holý neučil horolezectví přímo v přírodě, ale na umělé horolezecké stěně.

„Bohužel tohle nedělám, na stěně jsem nikdy nebyl. Určitě to chci někdy zkusit, ale chce to napřed asi trochu posílit ruce, protože si myslím, že to není žádná legrace,“ myslí si třicetiletý milovník sportu Tomáš Hojda z Českých Budějovic.

Leze kvůli přátelům

Kouzlu horolezectví už ale propadla Jana Matznerová. „Baví mne lézt hlavně venku, to se nedá s umělou stěnou srovnat. Ale na stěny chodím lézt hlavně proto, že se venku nedá,“ říká s úsměvem Matznerová.

„A hlavně je třeba přes zimu nevypadnout ze cviku. Na stěny lezu také kvůli kamarádům, kteří tam chodí,“ dodává mladá sportovkyně.

V krajské metropoli je řada možností, kam si zajít, a zkusit se tak dostat do kůže horolezců. Hned v centru města je možnost si zajít do centra na Lannovu třídu. Tam je krytá lezecká stěna Lanovka, která má 120 možných tras od těch nejlehčích až po opravdu obtížné cesty.

Lézt se v Lanovce může od pátku do pondělí od 13.00 do 23.00. O prázdninách je stěna otevřená v ty samé hodiny, ale jen od úterý do čtvrtka. Úplní začátečníci se nemusejí bát a ihned shánět potřebné vybavení.

Lano, lezečky, sedák, jisticí pomůcky či karabiny si mohou sportovci na místě půjčit. A vstupné? Od 11.00 do 16.00 je za osmdesát korun, pak do zavírací doby za sto korun.

Pod centrum Lanovka také patří venkovní stěna v areálu sportovního klubu policie u řeky Vltavy. Na dvanáctimetrové stěně se mohou lezci vyřádit denně od 16.00 do 22.00, vstupné je stejné jako na kryté Lanovce.

Lézt se dá i na Pražské třídě. A to v bývalém kině Vesmír v dnešním GymCentru. Tam se lidé mohou s lezeckým sportem seznámit od pondělí do čtvrtka od 15.00 do 18.30, v pátek se pak zavírá o půl hodiny dříve.

Kromě toho se na umělé stěně může lézt v pondělí a ve čtvrtek od 20.00 do 21.30. Zájemci v bývalém kině zaplatí vstupné padesát korun, zlevněné pak vyjde lezce na čtyřicet.

Do Starých Hodějovic

Pro ty, kteří by se stěny báli, je v GymCentru i vyškolená lektorka Petra Krásová. Lezecká stěna o rozměrech 8 x 10 metrů je také ve sportovním areálu HoSport ve Starých Hodějovicích. I tam se platí padesát korun a k dispozici je instruktor. Lezecké stěny samozřejmě nejsou jen v Českých Budějovicích.

Jedno z největších lezeckých center v republice zájemci najdou v Písku. Zastavěná plocha čítá 1500 metrů čtverečních. Přes 140 lezeckých cest přijde zájemce na 55-120 korun.

Otevřeno je tu ve všední dny i o víkendech, a to od 10.00 do 22.00. Menší stěny se postupně rozrůstají i ve školních tělocvičnách či v ostatních halách. Například v tenisové hale v Lipně nad Vltavou, kde mohou trénovat profesionálové či začátečníci.