Liga se blíží. Hradec čeká těžký úvod

Už příští víkend se roztočí kolotoč jménem Gambrinus liga. Cíl hradeckých fotbalistů je jednoduchý. Získat co nejvíc bodů.

Fotbalové prázdniny se chýlí ke konci. Za pár dní se opět naplno rozběhne nejvyšší česká soutěž. I s Hradcem Králové, který coby loňský nováček obhajuje osmé místo.
Na doladění formy tak zbývá poslední část přípravy.

„Až soutěž nám ukáže, jak se příprava povedla. Zatím někdy vyhráváme, jindy prohráváme. Máme na čem pracovat,“ říká kouč „Votroků“ Václav Kotal.

Jeho tým v přípravných zápasech dvakrát porazil pražskou Slavii. „Já to beru jako každý jiný zápas, ale kluci říkali, že když porazí Slavii, tak pak už porazí každého. Tak snad jim to sebevědomí vydrží,“ usmívá se Kotal.

Na úvod Viktorka

Příští víkend přijede k prvnímu zápasu nováček. Pod Lízátky se představí Viktoria Žižkov. „Naše výhoda by mohla být ta, že soupeř měl relativně krátkou přípravu a prodělal velké změny v kádru. Ale na druhou stranu nebude mít co ztratit, přijede s čistou hlavou a určitě se jako nováček bude chtít vytáhnout. Bude to těžké utkání,“ předvídá Kotal.

Hned v dalších třech zápasech čeká hradecké fotbalisty lopotná práce. Postupně se střetnou venku s Teplicemi, doma s Libercem a na Letné se Spartou. „Teplice mají silný tým a nového kouče Radu, určitě budou chtít hrát zpátky ve vyšších patrech tabulky. A ještě silnější bude Liberec, ten je skvělý především v ofenzivě,“ tuší kouč, že jeho svěřence nečeká nic jednoduchého.

Stejně jako ve čtvrtém kole, kdy Hradec zavítá na Spartu. „Loni jsme je doma hned v prvním kole porazili, což nás nakoplo ke skvělým výkonům. Ale znamená to, že teď si na nás určitě dají pozor,“ tvrdí Kotal.

Odchody opor

Jeho tým v létě opustilo několik opor. Pilař zamířil do mistrovské Plzně, do Brna odešel Kasálek, hostování skončilo Mišínskému a Wozniakovi. V kolonce příchodů jsou méně známá jména: Tóth z Maďarska, Gulajev ze Sparty. A několik úspěšných dorostenců.

„O posilách bych nemluvil, spíš jsme doplnili tým a zvýšili konkurenci. Nyní je to na samotných hráčích, zda se stanou oporami,“ říká trenér.

Krátce před uzávěrkou Sedmičky ale hradecký klub oznámil, že testuje Milana Fukala. Ten už by se posilou nazvat dal, alespoň podle jména. Někdejší reprezentant hrál na mistrovství Evropy v roce 2000, za Spartu odehrál nespočet bitev v Lize mistrů. Má i zkušenosti z Bundesligy, kde hrál za Hamburk a Mönchengladbach. Naposledy působil v rakouském Kapfenbergu.

A jaký bude cíl Kotalových svěřenců v nadcházející sezoně? „Nechci to paušalizovat a mluvit o záchraně nebo středu tabulky. Chceme prostě získat co nejvíc bodů. Kdyby to bylo čtyřicet jako loni, určitě budeme spokojení,“ uzavírá Václav Kotal.