Liga se rozjíždí. S plzeňským nováčkem

O víkendu odstartuje nejvyšší basketbalová soutěž Mattoni NBL. Lokomotiva Interconex Plzeň zažije premiéru v Novém Jičíně.

Bude to premiéra jako hrom. Bez nadsázky se dá říct, že Lokomotiva Interconex Plzeň míří do jámy lvové. V sobotu zahájí Mattoni NBL na palubovce jednoho z velkých favoritů soutěže v Novém Jičíně. Poslední přípravné zápasy sehrál plzeňský tým s jedním z top týmů soutěže, s Děčínem. Na severu Čech prohrál 63:73 a 55:85.

„Byla to dobrá příprava, která nám plně ukázala, kde se máme zlepšovat. Pokud Děčín poslal na palubovku základní pětku, která na nás začala vyvíjet v obraně tlak, měli jsme veliké problémy se vůbec k jejich koši dostat. Když byli na hřišti jejich další hráči, hráli jsme vyrovnanou partii. Dvojzápas ale splnil svůj účel,“ hodnotí generální zkoušku před ostrým startem v Novém Jičíně plzeňský trenér Dominik Feštr.

Smrtící los

Start v nejvyšší soutěži nebude jednoduchý. S výjimkou Nymburku, hrajícího letos Adriatickou ligu, prvních sedm zápasů hraje Lokomotiva se sedmi nejlepšími celky loňského ročníku. „Je to téměř smrtící los, ale na druhou stranu to může být pro nás výhoda. Můžeme získat čas na adaptaci v soutěži, která je s první ligou nesrovnatelná. Pak teprve začnou zápasy se soupeři, které mohou být vyrovnané a hratelné. Naším cílem je pochopitelně záchrana,“ říká předseda klubu Pavel Froněk. Zápas v Novém Jičíně nebude podle Dominka Feštra procházkou růžovým sadem.

„Nic horšího nás nemohlo potkat. V Jičíně je v Mattonce jedno z nejbouřlivějších prostředí. Tým doma hraje výborně, nevypustí zde nic, navíc je hrozně útočný. Bude to křest ohněm, jak se patří,“ míní plzeňský trenér. „Mám trochu strach, aby na tým nedopadla nějaká deprese. Aby neztratil elán po tom, co může nastat, když se nám nebude dařit. Nový Jičín měl v přípravě výborné výsledky, Kolín prohrál o padesát bodů v Prostějově, vývoj v soutěži vůbec nedovedu domyslet. Ukáže to až samotná soutěž,“ dodává Dominik Feštr.

Porážky přijdou

Na soutěž se těší i jedna z opor a čerstvý absolvent Přírodovědecké fakulty UK Jaroslav Kovanda, který basketbalový chlebíček v nejvyšší soutěži okusil v Liberci. „Z přípravy mám dobrý pocit, i když zpočátku jsme byli dost tragičtí. Přišli noví hráči i trenér, nevěděli jsme, co jeden od druhého čekat. Poslední zápasy ovšem napovídají, že to snad tak špatné nebude. Na špičku to pochopitelně stačit nebude, ale o záchranu se popereme,“ je přesvědčen Jaroslav Kovanda.

Po duelu v Novém Jičíně má plzeňský tým volno a ve třetím kole hraje v Kolíně. Doma se poprvé představí 20. října, kdy hostí BK JIP Pardubice.