Lyžovat se bude až do dubna

Redakce Sedmičky objela zimní areály v okolí a zjistila, že ve všech se bude lyžovat až do půlky dubna.

Ve městech už zbývají poslední ostrůvky sněhu, ale lyžaři se bát nemusejí. Na horách ho je stále dost a ve většině zimních areálů se bude lyžovat ještě několik týdnů. A to třeba i v Palkovicích, které jsou Frýdku-Místku nejblíže.
„I když náš areál je jen tři sta metrů nad mořem, máme tady kolem padesáti centimetrů sněhu. Normálně by nám všechno roztálo už v únoru. Předchozí roky nás poučily, takže jsme každou vhodnou chvíli zasněžovali technickým sněhem,“ říká místní vlekař Kamil Trochta a má pravdu. Sníh zůstal pouze
na sjezdovce, ostatní kopce už jsou zelené.
V areálu, který je jen pár kilometrů od města, mohou lyžaři využít dvě sjezdovky. První je určena dětem, které se teprve učí lyžovat a místo kotvy zde mají tažné lano. Na druhém 386 metrů dlouhém svahu si užívají zdatnější lyžaři. Přijet mohou i lidé, kteří doma nemají potřebnou výbavu. „Když někdo nemá svoje lyže, za stovku mu je půjčíme,“ říká Trochta. Do Palkovic se dá pohodlně dojet i autem. Parkoviště u areálu má kapacitu sta míst. Loni sjezdovka fungovala do poloviny března.

Ideální podmínky k lyžování nabízí i areály v Beskydech. Ve většině je stále třicet centimetrů sněhu a všude se bude lyžovat ještě asi měsíc. A to i na Kociance, která je asi deset kilometrů od centra Čeladné.
Sjezdovky leží v oblasti, které místní říkají Žumpa na sníh. A to proto, že zde každou zimu skoro neustále sněží. „U nás sezona zdaleka nekončí. Většinou jezdíme až do Velikonoc a letos to nebude
jiné,“ říká předseda Lyžařského klubu Kocianka Jiří Vala.
V areálu jsou dvě sjezdovky. Jeden svah je pro děti a má něco přes sto metrů. Druhý kopec je tři sta metrů dlouhý. Pro náročnější milovníky zimních sportů je asi nejlepší volbou zimní areál v Bílé, který patří k největším v Beskydech.
Nabízí celou řádku sjezdovek různé obtížnosti. V obci jezdí i čtyřsedačková lanovka Zbojník na kopec, ze kterého vedou tři sjezdovky. „Nejdelší sjezdovka měří něco přes tisíc metrů, ostatní jsou dlouhé do kilometru,“ přibližuje komplex předsedy oddílu SKI Vítkovice Bílá Jaromír Vlček. V areálu mají i snowpark
určený snowboardistům. I tady mají dost sněhu a lyžaři si mohou užívat ještě několik týdnů. „Lyžovat by se mělo asi do poloviny dubna,“ říká Vlček. Mezi severním a jižním svahem je parkoviště
pro šest stovek aut, takže návštěvníci nemusejí mít strach, že by auto museli nechávat daleko od sjezdovky.
Nejdelší sjezdovku Beskyd lyžaři najdou v Řece. Kopec je dlouhý 1300 metrů. „U svahu jsou až devítimetrové skály, na kterých často jezdí freerideři. Vedlejší sjezdovka je zase ideální pro začátečníky. Máme tady i lyžařskou školu pro děti. Půjčujeme i lyže a snowboardy,“ říká vlekař Jan Cienciala.
Podle něj by sníh mohl zůstat až do dubna. Za návštěvu stojí i areál Sviňorky v Morávce. Tady mají
pro lyžaře připravenou i speciální atrakci. Návštěvníky ke svahu vozí už sedmým rokem koňobus. „Koňské spřežení vozí lyžaře ke svahu každé víkendové dopoledne. Na šestisetmetrové sjezdovce jsme loni lyžovali až do Velikonoc a myslím, že to bude i letos podobné,“ říká provozovatel areálu Bohdan Volný.