M&M reality: Klaus vetováním energetického zákona zabránil komplikacím

Vetování zákona o povinných energetických štítcích na budovách může zabránit zbytečnému zásahu do rozpočtu českých domácností. „Tyto štítky vidím jako nesmyslnou byrokratickou zátěž pro občany a nebyl bych překvapen, kdyby se jednalo o hájení zájmů lobbistických skupin,“ uvedl předseda představenstva M&M reality Milan Zavadil.

Koncept, na kterém je zákon postaven, se ukázal podle něj jako nepromyšlený v návaznosti na závažné důsledky, které jeho implementace může přinést. Zákon údajně zvedá náklady na bydlení o desetitisíce korun a zatěžuje jak stát, tak domácnosti, developery a prodejce nemovitostí. Získání takového štítku vyjde podle posledních informací na přinejmenším 20 tisíc korun.

„Z našich zkušeností víme, že pro zákazníka je nejdůležitější znát cenu za elektřinu a plyn. Je zbytečné navyšovat náklady na pronájem či koupi nemovitosti ještě o pořízení štítku, který běžnému zájemci sdělí pouze druhotné informace, které na konečné rozhodnutí budou mít pouze minimální vliv,“ míní Zavadil. Tento zákon se nyní opět vrátí do sněmovny k projednání. Pokud se podaří dát dohromady dostatečný počet hlasů, může být zákon nakonec schválen Poslaneckou sněmovnou.