Má jasno. Chce být jedničkou

Slovácko bude mít v brance silný tandem. Ze Švédska se vrací odchovanec Dušan Melichárek.

Když v létě 2005 opustil Slovácko a zamířil do Švédska, bylo to stejně překvapivé, jako když se letos vydal po stejné ose opačným směrem. Fotbalový gólman Dušan Melichárek se po pěti a půl letech vrátil do mateřského klubu, kde by se chtěl stát jedničkou mezi tyčemi. V boji o důvěru trenéra Soukupa má však zdatného konkurenta ve slovenském matadorovi Miroslavu Filipkovi.

„Jsem připravený na boj o post jedničky. Jinak bych smlouvu nepodepisoval. Všechno šlo sice rychle, ale měl jsem spoustu času nad vším přemýšlet a za pět dní rozhodování jsem toho moc nenaspal,“ přiznal osmadvacetiletý brankář, jenž uzavřel kontrakt se Slováckem na dva a půl roku s následnou opcí.

Zvýšená konkurence

„Mira Filipko mě přivítal s úsměvem. Oba jsme profesionálové a musíme se s tím poprat. On může být rád za konkurenci, já jsem zase rád za novou motivaci. S trenérem jsme se bavili o mé pozici v týmu, ale obsah rozhovoru si nechám pro sebe,“ uvedl Melichárek.

Jeho námluvy se Slováckem trvaly krátce. Když se klub z Uherského Hradiště dozvěděl, že Melichárek nechce zůstat v Malmö, začalo se po vánočních svátcích jednat a za pár dní byla dohoda na světě. „Důvody návratu nechci příliš rozvádět. Rozhodlo více faktorů. Své k tomu řekli i mí nejbližší, ale konečné slovo bylo čistě na mně,“ prohlásil gólman.

V Malmö na podzim vypadl ze základní sestavy, přesto mohl v klubu zůstat. Situaci si vyříkal s trenérem, klub poté navýšil původní nabídku. Ale Melichárek se nakonec rozhodl pro návrat domů. „Ve Švédsku mi skončila smlouva v listopadu. Už jsme byli s Malmö domluvení na podmínkách, za jakých smlouvu přece jen prodloužíme, přesto jsem tady,“ uvedl Melichárek.

Pokud by se nevrátil do Slovácka, pravděpodobně by získal angažmá v zahraničí. „Konkrétní nabídky byly z Uherského Hradiště a z Malmö. Tři kluby ze Švédska jsem odmítl už předtím. Něco bylo z Norska i Dánska. Agenti jednali, jenže nebylo to konkrétní a já už nechtěl déle čekat. To však nehrálo hlavní roli při mém rozhodování vrátit se do Slovácka,“ uvedl gólman, jenž v české nejvyšší soutěži neodchytal ani jeden zápas.

Před odchodem do zahraničí se jen třikrát dostal na lavičku Slovácka jako náhradní brankář. Ve Švédsku si vše vynahradil. Z druholigového Mjällby odešel v roce 2008 do Malmö, s nímž předloni slavil švédský titul. Loni si zachytal i v kvalifi kaci o postup do Ligy mistrů, v níž scházel jeho týmu k postupu do základní skupiny jediný gól. Malmö vypadlo s Dinamem Záhřeb po výsledcích 1:4 a 2:0. Švédskou misi už ovšem hodil za hlavu a v minulém týdnu se zapojil do přípravy Slovácka.

„Takovou makačku jsem nezažil sedm let,“ svěřil se po prvním tréninku. „Ve Švédsku jsme taky chodili do posilovny, ale všude jsou jiní trenéři, mají jiná cvičení,“ řekl Melichárek.

Ve staronovém působišti má za sebou přivítání s novými spoluhráči. Nevyhnulo se mu ani tradiční zápisné. „Ještě než jsem se posadil na své místo, už to bylo. Pokladník Michal Kordula mi dal hned najevo, že budu platit. Ve Švédsku mě tohle minulo, protože tam se zpívá. Nováčci nakoupí ostatním piva a musejí je bavit. Mě to potkalo na soustředění na Floridě. Začal jsem českou hymnou, protože zpívat moc neumím. Tady to zase víc bolí moji peněženku,“ podotkl Melichárek.

KARIÉRA DUŠANA MELICHÁRKA

* 2001-2005 1. FC Slovácko
* 2004-2005 Veselí nad Moravou
* 2005-2008 Mjällby (Švédsko)
* 2008-2011 Malmö FF (Švédsko)
* od 2012 1. FC Slovácko
* Největší úspěch: mistr Švédska z roku 2010