Madrid chce „daň z Googlu“, vydělají na ní místní deníky

Google News

Google News Zdroj: Spencer E Holtaway, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Noviny ve Španělsku mají mít možnost vyžadovat měsíční poplatek od internetového vyhledávače Google předtím, než ten jejich články zařadí do své služby pro vyhledávání zpráv Google News. Předpokládá to zákon o ochraně autorských práv, který schválila španělská vláda. Madrid chce opatřením chránit domácí tištěná periodika.

Zákon požaduje, aby ty služby, které zveřejňují internetové odkazy a výňatky z novinových článků, platily poplatek Asociaci redaktorů španělských deníků (AEDE) zastupující španělské noviny. V opačném případě jim může hrozit pokuta až 600 tisíc eur.

Opatření se vztahuje na takzvané internetové agregátory obsahu, tedy weby, které shromažďují obsah z jiných internetových zdrojů a předávají jej dál. Patří mezi ně i třeba zpravodajský servis největšího internetového vyhledávače na světě Google News.

Spory mezi evropskými novinami a Googlem trvají již nějakou dobu. Vydavatelé deníků viní Google, že používá jejich obsah, na který se vztahují autorská práva, k zajišťování informačních služeb, aniž by události zpravodajsky sám pokrýval. Google se brání poukazování na to, kolik čtenářů si weby zobrazí. Každý měsíc jde prý o deset miliard zhlédnutí.

Španělský zákon, pro který se vžilo označení „daň z Googlu“, mimo jiné požaduje, aby weby odstraňovaly odkazy na obsah, který porušuje autorská práva, a to i tehdy, když weby na tomto přečinu nevydělávají. Google uvedl, že ho španělský zákon „zklamal“. „Domníváme se, služby jako Google News pomáhají vydavatelům zvyšovat návštěvnost jejich stránek,“ sdělila firma.

Podobný zákon již dříve schválilo Německo. Google měl podle německé právní normy dotčené noviny z populárního agregátoru Google News zcela odstranit. Vydavatelům ale klesla návštěvnost a nakonec Google požádali, aby je do služby opět zařadil.