Makléř Červík je volný

Majitel realitní firmy FM Reality Roman Červík je po téměř roce vazby na svobodě.

Krajský soud v Ostravě propustil na svobodu bývalého majitele realitní firmy FM Reality Romana Červíka. Jeho přítelkyně Markéta Janošcová za něho složila kauci milion korun. Červík je obžalovaný z podvodu a zpronevěry a hrozí mu pět až dvanáct let vězení. Jeho bývalí klienti z Frýdku-Místku a z Ostravy přišli o byty, domy, peníze asi za šestnáct milionů.
„Červík žádal o propuštění na kauci pět set tisíc korun. My jsme žádali milion. Jeho přítelkyně tuhle sumu složila,“ sdělil Pavel Suchánek, předseda senátu Krajského soudu v Ostravě, který Červíka soudí. Červík si svobodu vykoupil penězi, ale také slibem, že bude soudu k dispozici. „Senát velmi pečlivě zvažoval, jestli ho propustit. Převážilo to, že slíbil, že zaplatí i za cenu půjček lidem, jejichž nároky uznává. Z vazby nemůže dělat nic. Máme ho pod kontrolou. Když se nám ztratí, vydáme evropský zatykač,“ řekl soudce.
Redakce Sedmičky zjistila, že Červík si čekání na rozsudek krátí florbalem. Dochází na tréninky mužstva v Místku, kterému šéfuje Petr Řeha. „Znám Červíka asi osm let. Když hrál, nehrál špatně. Z jeho návratu ale nejsem nadšený. Když se před několika týdny vrátil, nestačil jsem ani říct, jestli se mi to líbí nebo ne,” řekl trenér Řeha. V pondělí 18. října čekala Sedmička na Červíka v tělocvičně střední průmyslové školy v Místku marně. „Poslal zprávu, že dnes nepřijde. Asi se mu něco doneslo,” sdělil Řeha. To, že Červík zase trénuje, se již ve městě rozkřiklo. „Už jsem zaslechl, že když bude u nás, nebudeme mít sponzora,” dodal Řeha. Florbalisté patří k Červíkovým přátelům. Byli za ním ve věznici i u soudu. „Byli jsme se podívat na jeho soud. Soudci ani jemu to ale nebylo moc po chuti, tak jsme zase rychle odešli,” řekl dvacetiletý člen mužstva Michal Zápalka. Dodal, že Červík patřil k lepším hráčům. „Zašli jsme párkrát na pivo, ale nestaráme se o jeho soukromý život ani o jeho podnikání,” uvedl mladý florbalista.
Jedním z důvodů, proč soud pustil Červíka z vazby, byl jeho slib, že se pokusí finančně vypořádat s několika klienty, jejichž nároky uznává. „Slíbil, že dle svých sil a možnostní nahradí způsobenou škodu. Pečlivě jsme zvažovali jeho návrat na svobodu. A jakmile nebude plnit, co má, půjde ihned zpátky do vazby,” řekl soudce Pavel Suchánek.
Sedmička se Červíka na tréninku nedočkala. O den později ale telefonoval do redakce. „Chtěl bych vědět, proč kolem mne slídíte. Myslím, že už toho mají všichni dost, včetně poškozených,” řekl třicetiletý Červík. Žádost o osobní setkání odmítl. Sám navrhl, že odpoví na otázky Sedmičky e-mailem, ale pak na něj nereagoval. Na konci listopadu bude pokračovat u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení. „Zbývá nám vyslechnout asi pět svědků,” uvedl soudce. Škoda, kterou Červík podle obžaloby způsobil, je asi šestnáct milionů. Prodával byty a domy a stávalo se, že si nechal peníze jejich majitelů pro sebe. Někteří jeho klienti mají dodnes dluhy. Jednou z klientek, jejíž nárok Červík uznává, je Pavlína Weszterová z Místku. „Podepsal se mnou mimosoudní dohodu, že mi do ledna 2011 vrátí 790 tisíc korun za byt, který jsem nedostala,” uvedla Weszterová.