Manželka je rozený velitel

I když pracovali ve stejném hotelu ve Varech, potkali se jinde. Za hranicemi. A od té doby jsou spolu.

Rodinný život Tomáše Pfeffera a Andrey Pfeffer-Ferklové je věčný boj s časem. Ona řídí věhlasný Grandhotel Pupp, on už druhým rokem provozuje restauraci u golfového hřiště v Cihelnách. Zaměstnání je oba natolik pohlcuje, že se doma u stolu sejdou třeba až po osmé večer. Společných víkendů si pak užijí jen pár do roka.
„Naše práce je o službě sedm dní v týdnu. Abychom si od ní odpočinuli a jeden druhého si užili, musíme víkendy plánovat hodně dopředu. A to pak utíkáme z Varů,“ prozrazuje Tomáš Pfeffer.
Míst, která jim poskytnou útočiště, je celá řada. V Česku například Praha, v cizině Rakousko nebo Itálie. „Zkrátka odjedeme někam, kde nás práce nedostihne. Abychom skutečně vypnuli a odpočinuli si,“ říká.
Odpočívají přitom aktivně. „Manželka miluje kolo. Já bych raději mnohem víc adrenalinu, ale Andrea na to není,“ směje se Tomáš Pfeffer.
Právě dobře naplánovaný společný víkend je to, co prý jeho manželce udělá velkou radost. „Zvlášť takový relaxační. Ráno s kávou, pak třeba procházka, potom sport,“ popisuje ideální útěk od každodenního pracovního stresu.
Delší čas pohromadě tráví až v zimě, když hotelům a restauracím v Karlových Varech skončí hlavní část sezony. „Vždycky prvních čtrnáct dnů v prosinci jedeme na dovolenou. Nejsme ale typy, které by ležely na pláži. Potřebujeme být aktivní,“ říká.
Taková byla i loňská dovolená Pfefferových v Malajsii. Podle Tomáše se velmi povedla. Měla v sobě hodně spontánnosti a také trochu dobrodružství. „Měli jsme jen zarezervovanou letenku, jinak už nic. Veškerou náplň jsme si zajišťovali až na místě. Sháněli ubytování, dopravu, cestování,“ vzpomíná.
Snímky z exotické destinace si ale žádné nedovezli, fotografování na dovolených je míjí. „Na fotky jsme hrozní lajdáci. Společných fotek máme stěží pět,“ snaží se dopočítat. Svou ženu poznal Tomáš Pfeffer před sedmi lety. Tehdy ještě Andrea Ferklová zodpovídala v Grandhotelu Pupp za jeho propagaci. On byl součástí legendárního hotelu také, pracoval v grand restaurantu.
„Seznámili jsme se na služební cestě v Německu. Do té doby jsme o sobě ani nevěděli, i když jsme pracovali ve stejném hotelu. Tam přeskočila jiskra,“ pamatuje si. A stejně tak si vybavuje, kdo z nich dvou byl aktivnější. „Samozřejmě mě sváděla žena, protože já jsem byl mladý a slušný hoch z dědiny,“ říká s nadsázkou Tomáš Pfeffer, původem Východočech.
Následovalo první rande. Nijak originální. Sešli se před Puppem a prošli po kolonádě. „Když jsme spolu začali chodit, z grandhotelu jsem odešel. Raději. Nechtěl jsem, aby naše známost byla příčinou případných zbytečných řečí,“ říká.
A tak nastoupil na místo šéfkuchaře v hotelu Krásná královna. Po necelých dvou letech známosti jejich vztah pokročil dál, vzali se. „Člověk vycítí, když je ten druhý tím správným. A pak není důvod se svatbou roky čekat,“ říká. Zásadní změnu v jejich životech pro ně znamenala nabídka, kterou Andrea Pfeffer-Ferklová obdržela. Místo generální ředitelky Puppu.
Lukrativní nabídka přišla ve chvíli, kdy se rozhodli odstěhovat z Varů do Prahy. V hlavním městě už jednou nohou byli. Ve Varech prodali byt a v Praze koupili dům. Tomáš dal výpověď v hotelu.
„Nabídka nám tehdy pořádně zamotala hlavy, ale vše nakonec dopadlo, jak mělo,“ má dnes jasno.
Když Andrea Pfeffer-Ferklová usedla v Puppu do ředitelského křesla, pracoval tři a půl roku v pětihvězdičkovém hotelu Savoy Westend jako šéfkuchař. A když se před dvěma lety objevila možnost provozovat restauraci u golfového hřiště v Cihelnách, stal se podnikatelem. „Dnes už asi nejsem tak klidný, jako jsem býval, ale jsem svým šéfem,“ říká.

Bavíme se o dítěti

Svou ženu vidí jako typického kozoroha. „Je paličatá, zásadová a ctižádostivá. Velitelství má v krvi. A právě zásadovosti si na ní nejvíc cením,“ vyzdvihuje jednu z vlastností své ženy, která je pro kozorohy typická. On je pro změnu rak, a tak do jejich vztahu vnáší potřebný klid. „Možná právě tím jí imponuju,“ krčí rameny.
Jedním z diskutovaných témat u Pfefferových doma je samozřejmě dítě. „Bavíme se o něm. Manželka je ale momentálně v řídící funkci, takže rozhodnutí pořídit si dítě je pochopitelně těžší. Ale vnímáme, že čas nám běží,“ říká s tím, že zvažují i adopci. „Ústavy jsou plné dětí. Andrea se přiklání spíš k adopci, já jsem ale zastáncem vlastního dítěte. Ale to nějak vyřešíme,“ dodává.

Co vím o své ženě:

* Oblíbené jídlo: Parmská šunka, ovofit, šmakoun. To je taková bílá věc bez chuti a zápachu, ale hlavně zdravá :-) A kupodivu i kuře v KFC.

* Co ji vytočí: Když věci nejdou podle její představy. Pak stoprocentně lži a bezesporu moje úchylka pro naprostý detail.

* Oblíbený film: Myslím, že kriminálky jsou jejím oblíbeným žánrem. Ale nejvíce má ráda staré filmy klidně i z 50. let (Marvan, Nový atd.)

* Oblíbená barva: Hnědá * Kriminálka, nebo pohádka? Jak kdy.

* Společná snídaně: Snažíme se, ale je to málokdy.

* Oblíbená hudba: David, Vondráčková, ale i Kryštof atd.