Mattoni NBL začala, dřina čeká na hráče i roztleskávačky

Začátek basketbalové ligy znamená větší tempo i pro opavské roztleskávačky. Na každý týden připravují pro diváky nové vystoupení.

Součástí basketbalových zápasů v Opavě jsou letos opět vystoupení cheerleaders. Dívky, ale i kluci baví v přestávkách a oddechových časech diváky i hráče úctyhodnými akrobatickými prvky. Letos nastoupí na parket Všesportovní haly v Opavě obnovené družstvo, které změnilo i tradiční název. „Nastupujeme pod jménem Peacocks, česky Pávi. Vybrali jsme si jej, protože páva ve znaku má i Opava a my se k ní chceme hlásit a co nejlépe ji reprezentovat,“ vysvětluje vedoucí Petr Šoltys.
Peacocks vystavěli své družstvo na původních SK Cheerleaders, kteří měli v Opavě tradici od roku 1996, kdy je vedla Věra Macošková. „Chceme klub zviditelnit a trochu se odlišit. Na zápasech se nejvíce líbí akrobatické prvky, které se snažíme každý týden nějak obohatit, případně zvolíme tematicky zaměřené číslo. Vystoupení ale chceme posunout dál,“ pokračuje Šoltys. Cheerleading není zdaleka jenom o hecování publika na sportovních utkáních. „Kombinuje také tanec a silové prvky, jako třeba lidské pyramidy. Družstva roztleskávaček pořádají společné kempy, soutěží mezi sebou na mistrovství republiky a své umění předvádí na mnoha akcích i mimo sportovní stadiony,“ upozorňuje Šoltys. Družstvo pod jeho vedením ale prožívá zápasy domácího týmu stejně jako fandové. „Když zrovna necvičíme o pauzách na ploše, holky stojí pod koši a reagují na diváky i na hráče. A opavským basketbalistům hodně fandíme,“ popisuje Šoltys.

S cheerleadingem začali v Americe muži Roztleskávání má kořeny na amerických sportovištích. „Zajímavé je, že na začátku to byla vyloženě mužská záležitost. Fanoušci s hlásnými troubami bavili a hecovali diváky a později se k tomu začalo tancovat,“ líčí začátky tradice roztleskávaček Šoltys. S novým názvem přichází do týmu opavských roztleskávaček také vůle družstvo posunout dopředu. „Proto jsme začali spolupracovat s Dance University, která nám pomáhá co nejlépe zvládnout prvky street dance a dalších tanců, které se objeví i v programech při ligových zápasech basketbalistů,“ vysvětluje Šoltys.
Spíše s tanečním programem se Peacock ukáží už 11. listopadu na celorepublikové akci Spirit Cheercup.
A jak je na tom Opavské družstvo s kvalitou? „Ta vůbec nejlepší družstva jsou v Praze a Ústí nad Labem, kde si mohou dovolit zvát americké trenéry. My ale máme na to se jich držet a když budeme makat, můžeme je i předehnat,“ dodává šéf roztleskávaček Šoltys.
Další novinka v Peacock by podle plánů vedoucího mělo být družstvo do jedenácti let. „Když někoho přibereme, musí se učit všechny prvky od začátku. Kdybychom měli mladou základnu, tyto věci odpadnou a můžeme se zaměřit na komplikovanější věci,“ vysvětluje Šoltys. Opavské roztleskávačky přibírají i nyní. „Přidat se k nám mohou holky i kluci, kteří mají chuť zdokonalit své pohybové dovednosti. Informace najdou na stránkách www.peacocksopava.tym.cz, nebo na našem Facebooku,“ upozorňuje Šoltys.

Basketbalisté mají za sebou první zápas v letošním ročníku Mattoni NBL. Chtějí do play-off.

Jedenácti týmům odstartovala šňůra soubojů v Mattoni NBL, do kterých zasáhne i opavské basketbalové áčko. Svěřenci Davida Klapetka vyhráli v prvním kole Kolíně 82:80. V posledních dvou letech se probojovali do play-off a ani letos nechtějí z cílů slevit. „Před sezonou sní každé družstvo o tom, že letos vyhrají titul právě oni. My chceme hrát co nejlépe jak můžeme, ale hlavně s nasazením a srdcem. V první polovině soutěže bychom se rádi poprali o místo mezi prvními šesti, i když to snadné nebude,“ říká trenér David Klapetek (na snímku).
I když během dlouhé letní přípravy podávalo mužstvo rozpačité výkony, trenér zápasy nehodnotí špatně. „Jsou to přípravné zápasy a ty neodhalí všechny nedostatky. Ale to, co jsme odehráli, ukázalo hodně pozitivního. Tým má velký potenciál, takže jsem spokojený s průběhem přípravy. Mému družstvu věřím,“ pokračuje Klapetek. Podporu při zápasech bude hledat jak mezi diváky, tak i roztleskávačkami. „K basketbalu už to patří a opavské holky dokáží skvěle bavit a hecovat publikum, když se zrovna nehraje. A nažhavené poblikum doma potřebujeme,“ přidává Klapetek.

Příprava hlavně v posilovně

Trenér Slezanů před začátkem sezony věnoval zvláštní pozornost kondiční přípravě. „Letos jsme se víc v přípravě zaměřili na posilování, obratnost a dynamiku. Trénink jsme se snažili spojit s herními prvky. Družstvo je mladší a hra by měla být tím pádem agresivnější a dynamičtější,“ shrnuje přípravu Klapetek.
Do nové sezony nasadil trenér opavských basketbalistů česko-slovenský tým. Na posily ze zámoří nemá Opava peníze. „Když nasadíme hráče, kterým jsme dali šanci nebo jsme si je vychovali, tak máme určitou záruku, že budou hrát srdcem a s nadšením. Pokud bychom však chtěli rychlé zlepšení, nebo umístění na prvních čtyřech místech ligy, museli bychom zahraniční borce přivést,“ vysvětluje Klapetek. Dvě posily ale vedení do týmu přece jen přivedlo. Ze slovenského Pezinku přišel Branislav Brliť a ze španělské Malagy další Slovák Martin Miklošík. „Oba se skvěle sžili s mužstvem. Do kádru jsme přibrali také naše mladíky Radima Klečku, Jiřího Dihla a Petra Strniska, kteří podle mě dokážou, že si příležitost zaslouží,“ dodává Klapetek. Způsob, jakým opavský klub dává příležitost mladým hráčům je blízký i čerstvé posile Brliťovi. „To, že Opava nepočítá s bojem o titul ještě neznamená, že nemá ambice. Já je vidím ve vůli hrát pro diváky atraktivní basketbal a v zařazování mladých hráčů do týmu. Věřím, že i mě se podaří hrát co nejlépe a na konci sezony bychom se mohli dostat a stupínek výše, než loni,“ říká Brliť. Třetí Slovák v mužstvu, a zároveň jeden z klíčových hráčů, zkušený Marek Štec věří, že opavský basketbal se do play-off podívá. „To by pro nás mělo být zásadní. Úplně nejlepší by bylo, kdybychom se probojovali v první části do první pětky a vyhnuli se tak dalším starostem,“ kalkuluje Štec.

Nový systém ubere na atraktivitě

Herní systém letošního ročníku Mattoni NBL je oproti tomu loňskému výrazně jiný. Nejpodstatnější změnou je, že se do základní části nezapojí kvůli své účasti v Jadranské lize sedminásobní šampioni z Nymburka. Do bojů na českých palubovkách zasáhnou až od nadstavbové části. „Pro diváky to bude asi trochu zmatenější. Po rozdělení soutěže bude mít první šestka jistou účast v play-off a diváci tak už neuvidí příliš atraktivní zápasy,“ komentuje nový herní systém Klapetek. Opavské mužstvo je ale podle svého kouče dobře připravené a nálada v kabině je dobrá. „Vzhledem k tomu, že příprava byla hodně dlouhá a v televizi jsme viděli zápasy z mistrovství světa basketbalu mužů a žen, tak chuť hrát je velká. Také atmosféra v týmu je velmi dobrá a bojovná,“ uzavírá Klapetek.
Nově do soutěže zasáhne Plzeň, která se mezi elitu dostala poté, co se šance na start v lize vzdala pražská Sparta, vítěz minulého ročníku druhé ligy. Poprvé v historii zavítá první liga také do Svitav.