Maturity se blíží. Studenti věří babičce

O štěstí u zkoušek půjdou studenti prosit Latinskou babičku

Nenápadný pomník na Havelském hřbitově na jaře ožívá. V úterý 27. dubna ve čtyři hodiny odpoledne se u něj sejdou středoškoláci, vysokoškoláci i důchodci z Univerzity třetího věku. Doufají, že jim Anna Drobná pomůže u zkoušek. „Zvyk se mi líbí. A proč nevěřit?“ říká osmnáctiletý Jakub Helis, který stál u znovuzrození společného poděkování patronce studentů.

Dostala se do románu

V první polovině devatenáctého století ubytovávala Anna Drobná studenty piaristického gymnázia. V domě u kostela Nanebevzetí Panny Marie se starala až o šest chlapců. Také je doučovala. Nejčastěji latinu. Někteří proto dostudovali jen díky Latinské babičce, jak jí začali říkat.
Když zemřela, chodili studenti k jejímu hrobu. Byli přesvědčeni, že jim to přinese štěstí. Před šesti lety tradici obnovil Městský parlament dětí a mládeže. „Studenti často potřebují něčemu věřit. Zvlášť když nemají důvěru v sebe sama,“ míní spoluorganizátorka Ivana Sakařová.
Drobnou lidé znají také z románu Ferdinanda Schulze. „Potřebovali bychom ho znovu vydat. Je o něj zájem,“ říká Jitka Chromá z Knihovny města Mladá Boleslav.