Maximum Ride nabídne příjemnou komerci

Komiks Maximum Ride

Komiks Maximum Ride

Japonská manga si zatím v České republice vychovává čtenářské podhoubí a povětšinou tak chrlí série pro dospívající. Úroveň je různá, takže vždy potěší dobrá komerce. I kdyby byla o dalších mutantních děckách.

Idylka Hejna, skupinky dětí s ptačími křídly přežívajících na okraji společnosti, přetne zájem Školy, instituce, která je možná zrodila. Tak začíná tradiční Cesta, kde každý musí dospět nebo padnout, záhady se musí hromadit a čtenář má být držen v napětí. Pokud by ovšem měl obavy z další návodné série s nulovým potenciálem, která promění jeho děti v bandu zanícených vyznavačů upírů, obává se zbytečně. Dobrá komerce naštěstí i dnes znamená především dobrá.

Série vznikla přímo pro západní publikum, navíc podle úspěšné knižní předlohy Američana Jamese Pattersona, ale s přehledem snese srovnání s podobnými japonskými kousky. Obsahově je příběh klasika, která ale slušně šlape, drží emoce a nebojí se nenásilně sahat na témata odlišnosti, odcizení a nutnosti postavit se za správnou věc. Sami hrdinové jsou věkově a typově rozvrstveni tak, aby se v nich mohli najít jak žáci střední, tak základní školy a hlavní hrdinka má dost síly, aby to utáhla.

Vše podporuje kvalitní kresba, která je přístupná a přitom elegantní s dostatečně epickým rozmachem. Zároveň je jasně východní: nechybí ani bleskové střihy a extrémně zjednodušená zkratka v odlehčujících komických scénách. Solidní série.

NaRae Lee, James Patterson: Maximum Ride

Nakladatelství: BB art, 2011
Překlad: Milan Žáček
Hodnocení: 60 %

Autor je spolupracovníkem redakce