Méně aut, více stromů. Malostranské náměstí se začne měnit už letos

Rekonstrukcí projde i parter.

Rekonstrukcí projde i parter. Zdroj: archiv IPR

Více zeleně a méně aut.
A také nová kašna.
Nové povrchy - základním materiálem se stala šedivá žula – tradiční materiál povrchů Malé Strany.
"Kvalita projektu spočívá v přehlednosti a účelnosti navrženého prostoru, který reaguje na pestré společenské aktivity," vyzdvihla projekt
Porota ocenila i to, jak porota ocenila, jak respektuje historické prostředí a celý prostor sjednocuje. Zároveň však citlivě reaguje na lokální problémy náměstí.
9
Fotogalerie

Malostranské náměstí v Praze se začne měnit již letos. Radní uvolnili na  stavební práce 73,5 milionu korun. 

Malostranské náměstí aktuálně zatěžuje hlavně automobilová doprava a nefunguje tak jako veřejný prostor podporující volný pohyb lidí. Hlavním cílem revitalizace je proto zmírnění dopadů dopravy a zkvalitnění veřejného prostoru.

Během proměny dojde i na rekonstrukci parteru náměstí a přibudou i nové přípojky inženýrských sítí pro napojení nových vodních prvků. 

„Nová kašna bude posléze sloužit k ochlazování náměstí v letních měsících stejně jako nová městská zeleň,“ přiblížil náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Projekt na novou podobu Malostranského náměstí vzešel z architektonické soutěže, kterou vypsal Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) v roce 2014.

Jako vítězný projekt vybrala odborná porota návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského především proto, že respektuje historické prostředí a celý prostor sjednocuje a zároveň citlivě reaguje na lokální problémy náměstí. 

„Jedna z prvních architektonických soutěží, kterou jsme připravili, míří do cílové rovinky. Vizualizace nové podoby už nejspíš Pražané znají, proto se těším, až změny uvidíme na vlastní oči,“ dodal šéf IPR Ondřej Boháč. „Současně i dále pracujeme na tom, aby se i další významná pražská náměstí brzy změnila k lepšímu,“ podotkl.

Projekt má od loňského roku stavební povolení. Přepokládá se, že by stavba mohla začít ještě letos. Dalším krokem je výběrové řízení na zhotovitele stavby.