Národní filmový archiv, kino a nová tramvaj. Tak se změní nákladové nádraží Žižkov

K přeměně prostor budovy bývalého nádraží na nové moderní centrum Prahy 3 se připravuje také vybudování nového školského zařízení. Čelní budovu je plánováno využít pro Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo.

K přeměně prostor budovy bývalého nádraží na nové moderní centrum Prahy 3 se připravuje také vybudování nového školského zařízení. Čelní budovu je plánováno využít pro Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo. Zdroj: Sekyra Group

Nákladové nádraží Praha-Žižkov vzniklo v roce 1936.
Běžný provoz skončil v roce 2002.
Jde o největší dochovanou funkcionalistickou průmyslovou stavbu v Praze.
Nákladové nádraží Žižkov se začne měnit. Revitalizací budov vznikne multifunkční veřejný prostor nejenom pro obyvatele plánované rezidenční zástavby v okolí.
V okolí se plánuje rezidenční zástavba a vznik nových rozsáhlých parků, jejichž propojení se stávající zelení zajistí nové pěší trasy.
6
Fotogalerie

Nákladové nádraží na pražském Žižkově se začne po letech příprav rekonstruovat do nové podoby. Revitalizací budov vznikne multifunkční veřejný prostor nejenom pro obyvatele plánované rezidenční zástavby v okolí. 

„Jsem rád, že Praha dělá vše pro to, aby došlo k znovuoživení budovy nákladového nádraží Žižkov a okolního prostoru. Nádraží je kulturní památkou a jako takové by mělo sloužit lidem. O to víc, že se do budoucna stane centrem nově vznikající čtvrti,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Nákladové nádraží Praha-Žižkov vzniklo v roce 1936. Běžný provoz zde skončil v roce 2002. Jde o největší dochovanou funkcionalistickou průmyslovou stavbu v Praze.

V areálu má kromě rezidenční zástavby vzniknout také škola. Budovu nejblíže k ulici Jana Želivského má obsadit Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo. Skrz areál povede i nová tramvajová trať.

Hřib o Žižkovu podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem, starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem, generálním ředitelem Národního filmového archivu Michalem Bregantem, šéfem developera Sekyra Group Luďkem Sekyrou a se šéfem Českých drah Václavem Nebeským.