Michal Čančík se rozdává lidem

Ředitele frýdeckomísteckého centra ADRA Michala Čančíka vybral vybral farář Josef Maňák jako šestou osobnost seriálu.

Přijít k člověku, zahledět se mu do očí a poslouchat, co říká. Dávat opuštěnému pocit, že v životě není sám. To je hlavní myšlenka dobrovolnictví, které do Frýdku-Místku zavedl šestatřicetiletý Michal Čančík. Před šesti lety se přistěhoval z Liberce. „Tehdy jsem dostal nabídku od dobročinné organizace ADRA. Naivně jsem si myslel, že mě pošlou někam do Afriky, kde bych se staral o děti,“ směje se Čančík při vzpomínce na období, kdy místo zahraničí dostal nabídku do Frýdku-Místku.
„Myšlenka ADRY mi byla velmi blízká. Chtěl jsem pomáhat důchodcům, nemocným, dětem, ale nevěděl jsem, jak začít,“ přibližuje příjezd do města, které vůbec neznal.
Přemýšlel jsem, jak by se dalo pomáhat. Říkal jsem si, že je hodně charitativních skupin, které různě pomáhají, ale nebyla žádná, která by léčila duši,“ vzpomíná Čančík na chvíli, kdy dostal nápad, že by
mohl dát dohromady skupinu dobrovolníků, kteří budou zadarmo pomáhat lidem. Čančík vyrazil na magistrát, kde hledal pomoc. Tady se potkal s Martinem Sysalou z odboru školství. „Michal mi vysvětlil,
jaký má nápad. Nejvíce se mi na té myšlence líbilo to, že nabízí pomoc druhým. Třeba charita má dobrovolníky, ale ti pracují jen v jejich zařízeních. ADRA své lidi posílá do domovů důchodců, dětských
domovů, zařízení pro postižené, do nemocnic, prostě všude,“ přibližuje Sysala myšlenku, kterou dnešní ředitel ADRY Frýdek-Místek Čančík rozšířil i do okolních měst. Jen na Frýdecko- Místecku je kolem tří set dobrovolníků.

Dobrovolníci

Jednou z nich byla i Dagmar Hoferková. „Před třemi lety jsem chodila do bílovecké nemocnice, kde jsem pomáhala důchodcům. Každý týden jsem s nimi byla dvě hodiny. Strašně mě to tam bavilo, věděla jsem, že jim hodně pomáhám i duševně. Když Michal viděl moje nadšení, nabídl mi větší spolupráci,“ říká Hoferková, která dnes vede ostravskou ADRU.
„Kdyby nebylo Michala, tak by v Ostravě žádní dobrovolníci nebyli,“ svěřuje se Hoferková, podle které jsou dobrovolníci i v jiných městech jen díky Čančíkovi.

Čančík jako kazatel

Čančík chtěl dělat dobré skutky vždy. Místo vojny nastoupil jako sanitář do nemocnice. „To byl jeden z mých životních mezníků. Tehdy jsem pochopil, že není důležitá pouze léčba těla, ale že péči potřebuje
i duše,“ svěřuje se Čančík, který šest let kázal v Církvi adventistů sedmého dne v Chebu a v Klatovech.
Jedním z jeho nejbližších v Chebu byl Josef Slowík, který dodnes vzpomíná na Čančíkova léta v Chebu.
„Pamatuji si, jak bydlel v domě, který sousedil s romskými rodinami. Jejich děti neustále něco vyváděly, rozbíjely. Michal k nim šel a stáhl je ke hře, ze které vznikla každodenní náplň pro malé Romy. Pro něj práce nikdy nezačíná a nikdy nekončí. Rozdává se pro lidi pořád,“ říká Slowík.
S jeho názorem souhlasí i Čančíkova manželka Milena. „Michal je do své práce strašně zapálený. Když jsem rodila, tak mi neustále vyprávěl poslední zážitky s dobrovolníky. Snažila jsem se ho pořád poslouchat, až mě ten porod ani nebolel,“ směje se Milena, která má Čančíka za muže šestnáct let.
„Bydlíme ve stejné budově, ve které sídlí ADRA. Často mi utíká do kanceláře, ale zase ho mám pořád u sebe. Když Michal dělal kazatele, byl neustále s lidmi. Každého má rád a každému by hned pomáhal. Od
té doby, co dělá ředitele ADRY, je na něm vidět, že mu chybí větší kontakt přímo s lidmi, kteří potřebují pomoc. Na druhé straně je nadšený, když se mu něco podaří zorganizovat,“ svěřuje se Čančíková.

Pomáhá všude

V současnosti Čančík rozšiřuje řady dobrovolníků a shání peníze, které ADRA posílá na Haiti, postižené zemětřesením.
„Snažím se zapojit co nejvíce lidí. Do zahraničí posíláme hlavně peníze, jídlo, nebo oblečení. Naši dobrovolníci pomáhali i při posledních povodních a třeba pro chudé máme sociální šatník,“ říká Čančík.

MICHAL ČANČÍK

• Narodil se 21. června 1973.
• Od roku 1997 do roku 2003 dělal kazatele v Chebu a v Klatovech. V té době vedl romský oddíl, navštěvoval věznici v Ostrově nad Ohří.
• V roce 2004 založil dobrovolnické centrum ve Frýdku-Místku.