Microsoft ztrácí zájem o šéfa Fordu. Nyní loví u Qualcommu

Hvězda šéfa Fordu Anana Mullalyho jako vážného kandidáta na příští hlavu Microsoftu postupně hasne. Z výběru nástupců Steva Ballmera sice ještě nevypadlo, stále častěji ale místo něj padá jméno finančního ředitele výrobce čipů Qualcomm Steva Mollenkopfa.

Mollenkopf se nově objevil na seznamu jmen, o kterých Microsoft uvažuje jako o nástupcích odcházejícího Ballmera, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámení se situací. Konečné rozhodnutí by mohlo padnout ještě letos.

Mezi kandidáty z Microsoftu zůstávají šéf cloudové divize Satya Nadella a jeden z ředitelů Tony Bates, který dříve vedl firmu Skype. V úvahu připadá i několik dalších uchazečů mimo firmu včetně bývalého šéfa Nokie Stephena Elopa.

V užším výběru také stále figuruje i Mulally, dosud často zmiňovaný jako favorit. Vedení Microsoftu se ale obává, že bývalý šéf Boeingu a nynější hlava Fordu postrádá zkušenosti z technologického odvětví, což snižuje jeho šance za zisk prestižního postu.

„Alan se plně soustředí na zavedení strategie One Ford,“ uvedl mluvčí Fordu Jay Clooney. „Na tom, co jsme oznámili před 13 měsíci, se nic nezměnilo. Ke spekulacím se nevyjadřujeme,“ dodal. Mulally v listopadu 2012 uvedl, že zůstane v čele Fordu přinejmenším do konce roku 2014.

Mollenkopf je dvojkou největšího výrobce čipů pro mobilní telefony na světě. Ve firmě vede divizi, jejíž výrobky se objevují v mnoha z nejprodávanějších chytrých mobilních telefonů. Mobilní zařízení jsou přitom oblastí, ve které Microsoft zatím prohrává boj s konkurencí.

Ballmer v srpnu oznámil, že chce do roka odejít do důchodu. Zakladatel Microsoftu Bill Gates, který se podílí na výběru nového šéfa, minulý měsíc uvedl, že spolu s dalšími členy vedení už jednal „s mnoha kandidáty“.

Steve Ballmer byl skvělou dvojkou Microsoftu. Jedničkou už horší