Miminku dá jméno soud

Prvním dítětem z píseckého babyboxu je Gabriela. Až jí úředníci vyřídí rodný list, najdou pro ni nové rodiče.

Než začne dvouměsíční holčička z píseckého babyboxu spát ve vlastní postýlce, musí mít v pořádku doklady. Zatím se o miminko starají v Dětském centru Jihočeského kraje ve Strakonicích.
„Nejdřív holčičce soud stanoví datum narození podle stáří, které určí znalec, a potvrdí jméno a příjmení. Podle toho na matrice vystaví rodný list. Až pak bude dítě vhodné k adopci,“ popisuje úřední proces Jiří Rybák, vedoucí odboru sociálních věcí písecké radnice.
Rodiče, kteří žádají o osvojení dítěte, evidují na krajském úřadě. Jak dlouho potrvají další náležitosti a výběr vhodné rodiny, ale Rybák neví, i když připouští, že o tak malé děti je největší zájem. V úvahu však přichází i možnost, že se o dceru přihlásí biologická matka.
Asi dvouměsíční a téměř čtyřkilové děvčátko našli v babyboxu písecké nemocnice 15. března. Dali jí jméno Gabriela Písecká. Byla čistě oblečená, vedle ní dokonce ležela láhev s mlékem. „Zdravotně je v pořádku a také motoricky se vzhledem k věku vyvíjí dobře. Je vidět, že se o ni matka pečlivě starala. Tyto dny jsou pro ni určitě velmi těžké,“ říká ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.
Gabriela je prvním dítětem odloženým v jihočeských babyboxech a jednatřicátým v republice. „Schránku jsme otevřeli 11. ledna, a to je zhruba předpokládaná doba, kdy se Gabriela narodila,“ dodává Holan.
V kraji jsou tato zařízení v Písku, Strakonicích a Jindřichově Hradci.

„Matka Gabriely je hrdinkou,“ říká ředitel nemocnice

Na první odložené dítě do babyboxu nezapomene asi nikdo ze zaměstnanců písecké nemocnice. Více než rok trvalo řediteli nemocnice Jiřímu Holanovi, než prosadil provoz babyboxu v Písku. Po dvou měsících od otevření do schránky vložila dítě první matka. Děvčátko dostalo jméno Gabriela. „Po mé manželce, která mě po celou dobu snah o spuštění této služby podporovala,“ říká Holan.

Jaké byly vaše první pocity, když jste se dozvěděl, že někdo odložil dítě do písecké schránky?

Z jednoho úhlu pohledu jsem měl radost, že jsme možná zachránili život dítěte. Z druhé strany se za tím skrývá příběh matky, která z nějakého důvodu, a ten musí být hodně silný, dítě do babyboxu dala.

Co ji k tomu mohlo vést?

Můžeme vymýšlet spoustu možností. Ochrana dítěte před partnerem, špatnou budoucností. Nebo to mohla být cizinka, která si myslí, že v naší zemi bude mít dítě lepší život. Nebylo očkované proti tuberkulóze. Můžeme se tedy domnívat, že se nenarodilo v české porodnici. Ovšem ne všichni novorozenci jsou očkováni.

Bylo miminko nějak zanedbané?

Přijel jsem do nemocnice právě, když ho přinesli z babyboxu na dětské oddělení, kde dostalo veškerou péči. Bylo dokonale zabalené, oblečené, čepičku pečlivě zavázanou. S dudlíkem a flaštičkou značky, která se nepohybuje v nízké cenové kategorii. Myslím si, že ta žena musela mít opravdu silný emotivní důvod, který ji dohnal k tomuto kroku. Zdravotně bylo děvčátko také v pořádku. Pro mě je ta matka spíš hrdinkou.

Myslíte si, že matka sleduje osud svého dítěte?

Nevím. Ale řekl bych, že její život není úplně šťastný. Přeju jí, aby se to špatné v jejím životě, pokud tam něco je, obrátilo v dobré. Stejně jako malé Gabrielce. Kdyby měla pocit, že by jí naše nemocnice nebo kdokoliv mohl pomoci, ať se na nás obrátí. Byl bych rád, kdyby i její příběh skončil šťastně.