Místo školky zůstanou doma

Rodiče předškoláků právě podali přihlášky do mateřských škol. Na některé děti se ale zatím nedostalo.

Svého tříletého syna Vojtěcha by Markéta Bláhová ráda viděla ve školce, ale bude ho mít doma. Bydlí totiž v Ústrašicích. „Patříme do spádové oblasti Plané nad Lužnicí. Starosta vydal rozhodnutí, že přednostně se budou přijímat do školky děti z Plané, a teprve pak přijdou na řadu okolní oblasti, jako jsou Ústrašice nebo Zhoř. Mrzí mě to, protože Vojta by potřeboval do dětského kolektivu,“ posteskla si Bláhová, která je v současnosti na mateřské dovolené.

Tříletý Vojtěch patří mezi deset dětí, na něž se letos nedostalo. „Je to tím, že rodiče vyřídili pro jedenáct dětí odklad do školy a tyto děti samozřejmě musí ve školce rok zůstat,“ vysvětlil Jiří Šimánek, starosta Plané nad Lužnicí. Převis žádostí nastal i přesto, že v Plané otevřeli novou třídu pro pětadvacet dětí.

Ani v Sezimově Ústí nevyhověli všem. „Nedostalo se na jedenáct dětí. Nabídli jsme jim ale umístění v nejbližší školce,“ řekl sezimoústecký místostarosta Miroslav Vocílka. V Táboře rodiče čekají na vyjádření. Zápisy skončily 15. května a rozhodnout o každém dítěti se musí do měsíce.

„Pro všechny přihlášené by se v Táboře místo našlo, ale o některé oblasti byl větší zájem, než jakou mají kapacitu. Především o školky na Pražském sídlišti. Právě jednáme o čtyřiceti neumístěných dětech, ale jejich počet se může změnit, protože někteří rodiče podali víc přihlášek na různé školky,“ vysvětlil Radomír Kouba, vedoucí táborského odboru školství. Volná místa jsou v mateřinkách na sídlišti Nad Lužnicí. Kdyby bylo nejhůř, město může otevřít školku v nevyužívaném pavilonu v mateřince ve Světlogorské ulici.

Ředitelé a vedoucí učitelé komunikují s rodiči neumístěných dětí. Například v mateřince v Čelkovicích. „Jsme jednotřídka, takže můžeme přijmout vždy tolik dětí, kolik zrovna odchází. Letos odejde dvanáct, ale měli jsme čtrnáct žádostí. Naštěstí ty dvě maminky jsou na mateřské dovolené. Jsme s nimi v kontaktu a domluvili jsme se, že kdyby náhodou v září některé dítě nenastoupilo, zavoláme jim a jejich dítě přijmeme,“ sdělila Romana Krejčová, vedoucí učitelka čelkovické školky.

Zato v mateřské škole ve Vančurově ulici se dostalo na všechny. Třiadvacet dětí právě odchází do základních škol a na jejich místo se shodou okolností přihlásilo právě dvacet tři nových. „Všechny jsme přijali,“ shrnula zástupkyně ředitele Věra Tenklová.