Mollenkopf to nebude. Microsoft vyškrtl dalšího kandidáta na šéfa

Ani dva týdny před koncem roku stále není jasné, kdo bude novým šéfem Microsoftu. Ze seznamu nevhodnějších kandidátů prozatím vypadlo další jméno – Steve Mollenkopf. Byl totiž jednomyslně zvolen do funkce generálního ředitele společnosti Qualcomm.

Technologický gigant Microsoft stále hledá osobu, která by převzala funkci po Stevu Ballmerovi. Jak už v minulosti firma několikrát potvrdila, do roku 2014 chce vstoupit s potvrzeným jménem příštího generálního ředitele. Seznam favoritů na prestižní post ale velmi často mění.

Mezi favority na uvolněný post se v posledních dnech zařadil Steve Mollenkopf, finanční ředitel společnosti Qualcomm. Tato varianta však padá, jak informoval theverge.com. Mollenkopf se v březnu 2014 stane generálním ředitelem Qualcommu.

Střídaní favoritů

Mezi favority už prý není ani šéf Fordu Alan Mulally. Jeho hvězda začala pohasínat poté, co vedení Microsoftu vyjádřilo obavy, že bývalý šéf Boeingu a nynější hlava americké automobilky postrádá potřebné zkušenosti z technologického odvětví.

„Alan se plně soustředí na zavedení strategie One Ford,“ uvedl mluvčí Fordu Jay Clooney. „Na tom, co jsme oznámili před 13 měsíci, se nic nezměnilo. Ke spekulacím se nevyjadřujeme,“ dodal. Mulally navíc nedávno prohlásil, že zůstane v čele Fordu přinejmenším do konce roku 2014.

Nejasná je údajně pozice i bývalého šéfa Nokie Stephena Elopa, který rovněž patřil ještě nedávno k favoritům. Na kandidátní listině ovšem zůstává spolu s šéfem cloudové divize Satyou Nadellou a Tonym Batesem, který dříve vedl Skype.

Ballmer v srpnu oznámil, že chce do roka odejít do důchodu. Zakladatel Microsoftu Bill Gates, který se podílí na výběru nového šéfa, minulý měsíc uvedl, že spolu s dalšími členy vedení už jednal „s mnoha kandidáty“.