Můžeme smazat dominanci ODS

Podle Jiřího Šolce jsou nyní volby v Liberci důležité. Bude se totiž připravovat nový územní plán Liberce.

Jen málokdy ho asi lidé uvidí zamračeného nebo naštvaného, přesto se dá o libereckém zastupiteli Jiřím Šolcovi říct, že patří mezi „rozhněvané mladé muže“.
Po boku mladých starostů Martina Půty a Jana Farského chce nabídnout něco jiného, než s čím léta v Liberce vládne ODS. Na rozdíl od Půty a Farského se ale Šolc do čela města zatím neprotlačil. Na post primátora teď kandiduje za sdružení Liberec občanům. Podaří se mu prorazit?

Policie má nyní uzavřít případ, na který jste upozornil a kvůli kterému je několik zastupitelů obviněných – podivný prodej pozemku v Liberci. Víte, jak to dopadne?

Informace nemám, ale trvám si na tom, že prodej toho pozemku byl velmi nestandardní. Šlo to jinou cestou, než to jít mělo. A cena byla nízká. Je dost divné, že se vyšetřování táhne dlouho, ale pokud je to proto, aby to někdo nesmetl pod koberec, tak je to dobře. Na druhou stranu od té doby se pozemky prodávají striktně podle pravidel. Takže já můžu být spokojený, nekalé praktiky se vymýtily.

V Liberci jste za poslední roky jednou z nejvýraznějších tváří opozice. ODS tu ovšem ještě nikdy neprohrála. Může vůbec opozice v Liberci vyhrát?

Kdybych si to nemyslel, tak to nedělám. Na jednu stranu je to komplikovaná situace, ale je čestné se o to pokusit, a naopak by bylo nečestné to vzdát. Vyhrát můžeme a konečně jednou smazat tu výraznou dominanci ODS. Na druhou stranu je potřeba přestat si hrát na koalici a opozici a začít skutečně spolupracovat. Protože město tím bojem koalice a opozice dlouhodobě trpí.

Po volbách se bude tvořit nový územní plán Liberce. Je to důležité?

To je alfa a omega města. To je o tom, co se kde stavět bude a nebude. Jsou kolem toho neskutečné mocenské tlaky, jsou tu lidé a bohaté skupiny, které by chtěly prosazovat své zájmy. Takže v těchto volbách půjde i o podobu města, jaká bude třeba za padesát let. Hodně se na to zapomíná. Tyhle volby budou hyperkonkurenční.

Lidé v Liberci ale po roce 1989 nic jiného než vládu ODS nezažili, třeba jim vyhovuje.

Ve slově samospráva je právo na to si to sami spravovat. My občané Liberce, sto tisíc lidí, máme právo na to, si zvolit své zastupitele. To přece nemusí dopadnout tak, že tam budou opět sedět ti samí. Je tady více lidí, kteří tomu rozumí. Naše kandidátka je sestavená ze skutečně známých lidí, kteří už kus práce v zastupitelstvu udělali.