Na hipodromu o Zlatý pohár piva

O Zlatý pohár piva Louny se utkají koně i jejich jezdci na mosteckém hipodromu.

Most / Mostecký hipodrom bude o víkendu svědkem prvních červencových dostihů. První závod pojedou koně ve znamení piva. O Zlatý pohár piva Louny.

Závody na hipodromu začnou po poledni. První koně do startovních boxů zavedou před jednou hodinou odpolední a přesně v celou je vpustí na závodní ovál.

Dostihový den už tradičně nabídne návštěvníkům doprovodný program. Dospělí si mohou vsadit na své favority, a znásobit tak prožitek rychlého cvalu do cíle. A když zrovna sázka nevyjde, peníze jdou do zlepšení chovu dostihových koní. Na děti čeká skákací hrad, kolotoče, jízdy na koních a řada soutěží o ceny.

Druhý červencový dostih je na programu o dva týdny později, tedy v sobotu 24. července. Půjde o hlavní dostihový den sezony letošního roku, jehož vrcholem bude 64. OAKS společnosti Vršanská uhelná a také steeplechase Velká mostecká cena společnosti Litvínovská uhelná.

Klobouky

Hlavní dostihový den sezony i letos zpestří tradiční soutěž o nejkrásnější klobouk s nejrůznějšími motivy.
„Fantazii se meze nekladou,“ tvrdí majitelka salonu Model Daniela Veselá. Podle ní si dámy první dostihové klobouky pořizují spíš civilní, střídmé až nenápadné. „Někdy méně znamená více,“ potvrzuje Veselá.

Známá módní návrhářka Beata Rajská je však daleko odvážnější a vybízí mostecké ženy k větší rafinovanosti. „Odhoďte zábrany. Dostihový klobouk je uměleckým dílem určeným pro danou příležitost. Co by se při jiné slavnosti mohlo zdát jako kýč, může na tribuně vyznít jako lahůdka, která upoutá pozornost a vzbudí obdiv nejen souputnic, ale hlavně mužů,“ oponuje Rajská.
Je v tomto oboru znalá, protože připravovala módní kolekci na dostihy do britského Ascotu.

Do konce sezony

Na oválu mosteckého hipodromu se poběží do konce sezony ještě osm dalších dostihů a také parkurů. V srpnu to bude Perazzi Tour 2010, Velká letní cena České rafinérské, Hobby parkurový den.

V září diváky čeká Cena Severočeských dolů, Podzimní parkurové závody, Cena Zimní královny Ústeckého kraje. Sezonu završí vytrvalostní závody Endurance day a Českomoravská cena.
Dostihová odpoledne na hipodromu skončí v polovině října.

Česká tradice

Dostihy mají u nás tradici od vzniku Československa v roce 1918. Do té doby byly výhradně spojované s německy mluvící šlechtou. Většina vlastenců pohlížela na dostihy a jízdu na koni všeobecně jako na cizokrajnou a nežádoucí zábavu.