Na sebevrahy s pouty i cigaretou

Přerovští strážníci Dušan Kosík a Ivo Jedelský zachránili životy sebevrahů.

Práce městských strážníků není jen rozdávání pokut a hlídání pořádku v ulicích. Někdy musejí zaskočit i za psychologa. A zachraňují životy lidí, kteří se rozhodli spáchat sebevraždu. Nedávno se to povedlo i dvěma přerovským strážníkům – Dušanovi Kosíkovi (na snímku vlevo) a Ivo Jedelskému.

Se sebevrahem se Kosík setkal až po sedmi letech služby u strážníků. V emočně vypjaté době povodní. Muž hrozil skokem do rozbouřené Bečvy a podle všeho to myslel vážně. „Když jsme přijeli na místo, klečel na něm jeho bratr, který mu bránil ve spáchání sebevraždy. Už ho ale nemohl udržet,“ popisuje Kosík.

Zoufalý živnostník

Strážníci se snažili muže zklidnit a zároveň se od něj dozvědět, proč se k zoufalému činu odhodlal. „Svěřil se, že je živnostník a své problémy už nezvládá. Obával se, že záplavy všechno ještě zhorší,“ říká Kosík.

Aby sebevraha uklidnil, musel mu nasadit pouta. Když od něj vstal, všiml si, že má zakrvácenou uniformu. Teprve až pak viděl, že má životem zlomený muž naříznuté zápěstí. Chtěl ho rychle odvézt do nemocnice, sebevrah se ale najednou znovu rozběhl směrem k rozběsněné řece.
Pohotový strážník za ním okamžitě utíkal a na poslední chvíli ho strhl na sebe. Podnikateli zachránil život.

Skok z balkonu

Muže, který si chtěl sáhnout na život, ochránil před smrtí i strážník Ivo Jedelský. Toho před časem povolali k případu muže, který hrozil skokem z balkonu. Chtěl tím vyřešit partnerské neshody. Zřejmě se stal součástí milostného trojúhelníku a situaci neunesl. „Do domu nás přivolal soused, který viděl, jak se dva muži porvali. Mladší z nich byl zraněný, a než jsme dorazili na místo, hrozil skokem z dvanáctého patra,“ vzpomíná Jedelský.

Zoufalec už stál za balkonovým zábradlím a k pádu mu stačilo, aby povolil jednu ruku. Byl v afektu a nechtěl k sobě nikoho pustit. Na dlouhé vyjednávání nebyl čas. „Šli jsme na to s kolegou možná zvláštně, ale lidsky. Řekli jsme mu, ať si jde raději za námi zapálit v klidu cigárko, že o jeho problému spolu pokecáme. A že určitě najdeme řešení,“ říká strážník. Právě tento přístup zřejmě muži zachránil život. Strážníci nechtěli nic ponechat náhodě. Domluvili se očima, v rozhodnou chvíli k sebevrahovi přiskočili a přehoupli ho zpět na balkon.

Jaké máte zkušenosti se strážníky?