Na slavnostech zatančí Elektra show

Písecké taneční centrum Z.I.P. slaví pět let a chystá spoustu akcí.

Choreografie Elektra Show, nominační kola na taneční přehlídky v show dance, možná mistrovství Evropy nebo světa, čarodějnice, tradiční tábory.
To všechno čeká letos písecké taneční centrum Z.I.P, do kterého chodí téměř tři stovky dětí od dvouletých až po dvacetileté. Zároveň soubor slaví pětileté výročí od založení. U té příležitosti oslovili uměleckou vedoucí souboru Kláru Humpálovou organizátoři píseckých slavností.
„Budeme mít svoji část v hlavním programu. Spousta lidí nás zná z jednorázových akcí, ví, že tancujeme. Nikdo ale nevidí vývoj malého dítěte až po velkého tanečníka. To bychom rádi lidem ukázali,“ plánuje Humpálová. Zipákům bude patřit pódium na Velkém náměstí v rámci slavností v pátek 11. června odpoledne, ale před diváky se vrátí ještě v sobotu večer. Letošní téma, které se točí kolem Františka Křižíka, oslaví choreografií zatím pracovně nazvanou Elektra Show.
„Budou vystupovat menší i starší děti. Vím sice, o čem ten příběh bude, ale ještě nemůžu víc prozradit,“ naznačuje šéfka tanečníků.
Jaro v Z.I.P.u se ponese ve znamení víkendových soutěží, na které v nejrůznějších choreografiích vyrazí asi dvě třetiny všech dětí. Do té doby je třeba sestavy dopilovat a k dokonalosti přivést pestrobarevné kostýmy, protože i ty se na přehlídkách počítají do bodového zisku. Jednou z nových soutěžních choreografií jsou například takzvaní Králíci z klobouku, pracovně nazývaná sestava Three colours, kde se blýsknou sedmileté a osmileté děti. Z regionálních kol může vést cesta až na mistrovství Evropy nebo i světa, tak jako se to centru povedlo loni.
Na malé tanečníky ale možná čeká letos ještě jedno velké překvapení. „Vypadá to zatím na slibnou spolupráci s režisérem F. A. Brabcem. Měl by měl na jaře v Písku natáčet muzikál ze šedesátých let. Už u nás byly castingy na herecké role, a teď si bude ještě vybírat tanečníky,“ líčí Humpálová. Režiséra zajímali zejména tanečníci-kluci, protože těch je obecně méně než dívek. Program centra je na stránkách www.tczip.cz.