Na Spodinu, nebo na Kašpary? Na oba

Spodina přivádí do Plzně Kašpary. Plzeňský a pražský divadelní spolek spolu nastudovaly jednu hru, kterou budou hrát na dvou domovských scénách.

Co dělat, když dostanete darem potetované tělo mrtvého přítele? Tak se ptá podtitul inscenace, kterou společně nastudovali členové plzeňské SPODINY a pražského divadelního spolku Kašpar. Pražskou premiéru už má tento kus za sebou a brzy ho na scéně Dialogu poprvé uvidí i publikum plzeňské. „Nápad na společnou inscenaci Spodiny s Kašparem se zrodil z jednoho mého klábosení s Jakubem Špalkem. On se zmínil, že už dlouho nosí v hla-vě myšlenku na společný projekt s nějakým mimopražským divadlem, který by měl dvě domovské scény,“ objasňuje zrod netradičního představení režisér Jakub Zindulka.

Autorem textu je současný švýcarský dramatik českého původu Igor Bauersima. Přišel se podívat na veřejnou generálku a představení se mu líbilo. V inscenaci se na jednom jevišti vedle sebe ocitají profesionální a neprofesionální herci, lidé angažovaní v divadlech v Praze i v Plzni.

„Oddělit je je ale těžké, protože za Kašpara tu hraje Tomáš Stolařík, který je v angažmá v divadle J. K. Tyla v Plzni. Naopak za Spodinu je tu Lukáš Langmajer, který ale v současné době hraje v Praze v Divadle Na Jezerce,“ vysvětluje Jakub Zindulka. Publikum se může dále těšit na Martinu Prášilovou, Olgu Ženíškovou a Michala Kerna. Hudbu napsal Vladimír Franz. Premiéra se koná 15. října od sedmi hodin večer.