Na svět se včeličkami pro štěstí

Sedmibojařka Eliška Klučinová bude o víkendu bojovat na MS v Berlíně v závodě, o kterém si dosud mohla nechat jenom zdát.

Juniorská reprezentantka dokázala v červenci na mistrovství Evropy do dvaadvaceti let pokořit jako osmá Češka hranici šesti tisíc bodů v sedmiboji, čímž překonala limit pro účast na šampionátu dospělých. Poslední týden před odjezdem do Berlína se připravovala v Nymburce. O víkendu pak doma řešila nepříjemné potíže.

Viróza v nejhorší chvíli

Pět dní před odjezdem do dějiště šampionátu nezvedala telefony. Nebylo to proto, že chtěla mít klid na přípravu. „Tři dny jsem jenom ležela. Přepadla mě nějaká viróza, střevní chřipka, takže nic moc,“ řekla Eliška Klučinová v pondělí s tím, že už je to lepší. I tak ale necelý týden před startem nezněla její slova moc povzbudivě. „Co se dá dělat. Zhubla jsem tři kila, tak třeba budu lehčí a bude se mi lépe skákat a běhat. Anebo naopak nebudu mít sílu,“ snažila se brát situaci s úsměvem. „Teď se cítím tak, že bych na start závodu ani nedošla. Jinak se ale těším moc. Nejen na vlastní závod, ale na celé mistrovství. Nikdy jsem na takových závodech nebyla ani jako divák,“ přiznala a měla jasno o tom, co si rozhodně v Berlíně nenechá ujít. „Budu se snažit vidět co nejvíc. A určitě chci být v hledišti při oštěpu mužů i žen a taky při výšce mužů,“ říká. Čas by na to mít měla, protože její závod v sedmiboji se uskuteční už tuto sobotu a neděli.

Běhala, ale špatně

Pro Klučinovou to bude letos už pátý sedmiboj, v předešlých se stále zlepšovala. Kolik bodů by mohlo být za jejím jménem v Berlíně? „Snad budu fit a pak bych se chtěla dostat minimálně nad 5800,“ plánuje jedenadvacetiletá závodnice. Její letošní úspěšnou sezonu provázejí problémy s achilovkami. V tréninku běhání vynechávala nebo omezovala. Až v Nymburce udělala změnu. „Zkusila jsem i běhat, což bylo zatím vyloučené. Šlo to, i když o nějakém zásadním zlepšení se mluvit nedá,“ prozradila.

Stres a tréma nehrozí

Berlín bude pro Elišku Klučinovou druhým letošním vrcholem, ale neplánovaným. „Prvním bylo ME do dva- advaceti let, tohle je nad plán,“ pochvaluje si jediná česká závodnice na startu světového sedmiboje. Závod si bude chtít pořádně užít. „V Berlíně jsem nikdy nezávodila a některé světové závodnice potkám na stadionu taky poprvé. Ale žádnou trému z toho nemám,“ říká.

Včeličky pro štěstí

Doma u televize bude největším fanouškem Elišky maminka. „Hodně to prožívá a taky mě někdy kritizuje, atletice rozumí,“ říká reprezentantka. Stejně jako jiné atletky nezapomene ani ona na talisman pro štěstí. „V pravém smyslu slova to není, ale jednu věc pro štěstí mám. Jsou to ponožky se včeličkami, ve kterých závodím. Zatím se mi v nich letos daří. Takže je budu mít i v Berlíně,“ odhalila jedno z malých tajemství kladenská sedmibojařka Eliška Klučinová.