Na vycházce nesmějí chybět nůžky

Vlasta Šebestová z nadace Onko naděje dodává sílu nejen nemocným lidem. Ji samou nabíjí energií příroda.

Za každých okolností příjemná a usměvavá dáma, která s kolegyněmi pomáhá lidem překonat bolest a strach z rakoviny. Ona sama nad ní vítězí a dodává odvahu dalším. Sedmičce povyprávěla o svých sedmi největších životních radostech.

1. Život
To je moje radost ze všech největší. Bereme ho jako samozřejmost, ale já tvrdím, že těch šest let, před kterými jsem se dověděla o mé nemoci, už žiju navíc. I když to někdy s aktivitou přeháním, užívám každého dne.

2. Rodina
Vychovala jsem čtyři syny a ze všech mám ohromnou radost. Tvrdím, že mám pohyblivý počet vnoučat. To proto, že některá jsou nevlastní, ale nikdy jsem je tak nebrala. Momentálně je vnoučat sedm. I když se potomci rozprchli po světě, v dnešní době internetu není problém zavolat si nebo napsat. Za to jsem velmi vděčná.

3. Příroda
Příroda mě nabíjí energíí. Když jsme koupili pozemek na dům, který ještě nestál, už tehdy jsem tam měla záhonky. Na vycházkách mám u sebe vždy nůžky, abych byla připravená, když narazím na rostlinu, kterou bych mohla použít do kytice nebo suché vazby.

4. Pohyb
Moc ráda jezdím na kole a dělám vše od kalanetiky až po jógu. Tu dělám už devět let a pomohla mi překonat potíže na duši i na těle. Cvičím každý čtvrtek a právě kvůli józe je pak čtvrteční odpoledne jen mé. Po hodině jógy nevařím, neuklízím a třeba si jen zalezu do svého pokojíku s dobrou knihou a relaxuji.

5. Křížovky
Říká se, že kdo luští křížovky, bude déle žít, protože procvičuje mozek. Nechci toto tvrzení hodnotit, ale hlavně ty klasické slovní křížovky zbožňuji. Takové sudoku mi naopak nic neříká. V televizi sleduji třeba AZ kvíz, při kterém mě nikdo nesmí rušit.

6. Divadlo
Už odmala mám divadlo ráda. Hlavně operetu, protože ta k němu přidává zpěv. Má maminka vedla kdysi žňový útulek, což byla jakoby mateřská škola o prázdninách, a tam nás na divadlo připravovala.

7. Onko naděje
Onko naděje vzniklo v roce 2003, kdy se nás sedm žen na zdravotním pobytu rozhodlo scházet a probírat radosti i trápení. Tahle aktivita mě ve volném čase naplňuje a kloubí všechny mé radosti v jednu. Také tady praktikuji svou lásku k zařizování výletů a jiných akcí. Dodávat lidem sílu je krásné. Společně vyrábíme nejrůznější předměty od šátků po obrazy, jezdíme na hory. Těch aktivit je nepočitatelně. Ve sdružení trávím prakticky celý svůj volný čas.