Náměstí: horko. Auto: horko. Park: horko. Nemocnice: víc pacientů

Léto letos přineslo do Opavy tropické teploty. A vysoko se rtuť teploměrů vyšplhá i příští týden.

Muže, který zkolaboval ve skleníku, i babičku se závratěmi a slabostí minulý týden mimo jiné ošetřovali opavští záchranáři. Kvůli počasí měli o desetinu více výjezdů. Ve Slezské nemocnici se v horkých dnech počet pacientů s potížemi kvůli vedru více než zdvojnásobil. Sedmička vyrazila do ulic s teploměrem a na sedmi místech minulý čtvrtek po celé odpoledne měřila teplotu. Hodnota se v jednom případě vyšplhala i nad čtyřicítku.

Na nákup se musí

Na parkovišti před hypermarketem Tesco stály desítky aut. Horký vzduch se tetelil nad rozpálenými kapotami, a ačkoliv se mezi auty hodnota na teploměru Sedmičky ustálila na 42,1 stupně, lidem to elánu neubralo.
„Nakupovat se musí bez ohledu na počasí. Nejhorší je příchod do auta. Není kam ho postavit do stínu,“ postěžovala si Marie Huťová, zatímco dokořán otevřela dveře auta a čekala, až se vyvětrá.
Redakční auto Sedmičky stálo na parkovišti u Tesca čtyřicet minut. Poté bylo uvnitř 49,9 stupně.
Opavané se však pěkně zapotili i v centru města. Na Horním náměstí Sedmička okolo druhé odpoledne naměřila 37,2 stupně. Jen o pár desítek metrů dál, v parku u Ptačího vrchu, však bylo o něco přívětivěji, 34,7 stupně. Lidé odevzdaně odpočívali na lavičkách a občas je osvěžilo pár zatoulaných kapek z místní kašny.
Na pořádnou ránu horka se museli připravit ti, kteří cestovali trolejbusem. Uvnitř vozu, kterým se redakce Sedmičky přesunula do Kateřinek, teploměr ukázal 39,8 stupně. Lidé seděli bez pohnutí a ti starší si utírali pot z čela kapesníkem.
Pěkně horko bylo i dětem na sídlišti v Kateřinkách. Na hřišti v ulici Antonína Sovy si hrály jen ty nejotrlejší. „Na písku se to nedá, pálí, je suchý, nedá se nic postavit. Tak aspoň na houpačku,“ přiznal šestiletý Matyáš Daněk. S pětiletou Amélií tam trávila odpoledne Petra Nováková. „Když je vedro, jsme raději doma a jdeme ven až okolo páté. Dneska je to výjimka,“ přiblížila letní denní režim Nováková.
Ke Stříbrnému jezeru letní počasí vylákalo desítky lidí. Obsadily písečnou pláž u restaurace i tu travnatou na druhém konci zatopeného sádrovcového dolu. Právě na travnaté pláži teploměr ukázal nejvyšší hodnotu, 34,5 stupně.
Poslední zastávkou byl areál Slezské nemocnice. S výslednou teplotou 34,6 stupně.

Padl i rekord

Prázdninové počasí zlomilo v Opavě jeden rekord. Ve čtvrtek 15. července bylo ve stínu 33,8 stupně. „O čtyři desetiny více než v roce 2007, který jsme letos překonali,“ přiblížila meteoroložka Jarmila Palkovská. Ve Španělsku tehdy měli o deset stupňů méně.
Rekordní však byly i teplotní rozdíly. Během jediné noci teploty padaly i o dvanáct stupňů. „Nejen vedra, ale právě prudké změny k nám přivedly více pacientů,“ sdělil mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda. Přicházeli lidé s nevolností, vysokým tlakem a dehydratací. Některé dny přišlo dvakrát tolik lidí, než je běžné.
Většina pacientů přijde sama nebo je přivezou příbuzní. Dostanou kapačku a jedou domů. Záchranáři vozí jen zlomek z nich. „Letos byl nárůst pěti až desetiprocentní,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.
Tepla a sluníčka si lidé ještě užijí. Meteorologové v dlouhodobé předpovědi hlásí pěkné počasí i na začátek září. V rozpálené Opavě se tak lidé na slunci zřejmě při více než třiceti stupních ještě zapotí.
Do konce tohoto týdne se teploty ve stínu vyšplhají na čtyřiadvacet stupňů, od 22. srpna do konce měsíce však slunečných dnů přibude a meteorologové slibují, podobně jako minulý týden, osmadvacítky ve stínu.
„Od 1. do 10. září očekáváme jasno až polojasno se srážkami jen ojediněle. V noci teploty klesnou na třináct až sedm stupňů, přes den vystoupí na dvacet až šestadvacet stupňů,“ doplnila Eva Koblihová.