Národ se má složit na novou Bezručovu chatu

Před dvaatřiceti lety, 11.března 1978, vyhořela na Lysé hoře Bezručova chata. Nyní má na nejvyšší hoře Beskyd vyrůst její replika.

Jiří Stejskalík, předseda Klubu českých Turistů Ostrava, je přesvědčen, že se brzy naplní jeho dvacetileté snahy. Přesně tak dlouho totiž vyřizuje nejrůznější povolení a žádosti s jediným cílem. Znovu postavit na Lysé Bezručovu chatu. Cíl je téměř na dohled. „Brzy budeme mít územní rozhodnutí, stavební povolení a někdy v polovině roku 2011 můžeme začít stavět,“ těší Stejskalíka. Souhlas se stavbou chaty ve zvláště chráněném území vrcholu Lysé hory musela dát i česká vláda. Na Lysou se ročně vydá až sto šedesát tisíc turistů. Nahoře jim nyní slouží jen dvě malé restaurace. Horská chata Lysá Hora a bufet Šantán. Ten je vlastně bývalou hospodářskou budovou Bezručovy chaty a po jejím postavení přijde zbourat. V Bezručově chatě má vyrůst restaurace pro devadesát lidí s vyhlídkou, klubovna sloužící i jako místo přednášek pro nejmladší turisty nebo zázemí pro ty, kteří se starají o turistické značky.
Budova, která byla později nazvána Bezručovou chatou vyrostla na Lysé v polovině 30.let. „Jde o zdařilou horskou architekturu na kamenné podezdívce,“ říká o shořelé chatě Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. Pro svůj záměr si turisté sehnali velké množství podpůrných hlasů. „Mám radost, že se na Lysé na obnovení Bezručovy chaty pracuje,“ říká ostravský horolezec Leopold Sulovský. Na novou chatu na Lysé bude zapotřebí asi pětadvacet milionů korun. „Plánujeme celonárodní sbírku, počítáme s pěnězi z fondů EU i dalších organizací,“ plánuje budoucnost Stejskalík.