Nástrahy na motoristy má i Nymburk

O strastech motoristy v Nymburce napsal do Sedmičky její čtenář Luděk Zárybnický z Krchleb.

Nymburk nedočkavě čeká na obchvat. Dokud nebude, kvalita silnic ve městě se bude zhoršovat.

Otázka peněz a priorit

„Část ulice Komenského má i dvacet centimetrů hluboké výmoly. Hrůza,“ popsal Zárybnický. Sedmička si pak vyzkoušela drkotavou jízdu a do auta posadila i dopravního inženýra z nymburské policie Pavla Fialu.

Po třetím povyskočení na sedadle se už neudržel a prohlásil, že je to problém. „Jenže místo abych sbíral podobné podněty, tak mi čas bere vyjadřování se k nejrůznějším projektům,“ řekl Fiala.

„Máme i horší ulice než je Komenského, po které jste jeli. Je třeba si uvědomit, že dlažba z kočičích hlav se z principu nedělá do roviny. O překopech vyspravovaných asfaltem víme,“ řekl později Vlastimil Janda z městského úřadu, když ho Sedmička o testu informovala.

„Už existuje dokumentace na opravu. Jenže to, zda začne, je otázkou peněz a priorit. Řidičům nezbývá nic jiného, než si opakovat, že jsou povinni přizpůsobit jízdu stavu vozovky,“ řekl Janda.

Příliš úzký most

Na úzkém mostě přes Labe brzdí dopravu těsně se míjející nákladní auta, případně cyklisté, které nelze předjet. „Už v dubnu jsem podal podnět na krajský úřad s tím, aby cyklisté jezdili na přilehlé lávce. Zatím mě nikdo nevyrozuměl o výsledku,“ řekl policista Fiala.

Sedmička zjistila, že městský úřad omezení jízdy cyklistů nedoporučil. Podle Jandy proto, že jízda na kole je organickou součástí dopravy ve městě.

Krajský úřad odmítl výtku, že by na policistův podnět nereagoval. „Vyvolali jsme místní šetření i za účasti nymburské policie,“ tvrdí mluvčí Berill Mascheková.

„Krajský úřad se prozatím přiklonil k názoru města a provoz cyklistů neomezil,“ říká Mascheková.

Nadbytečné značky

Účastníci sondy se shodli, že omezení vjezdu motorových vozidel před základní školou a gymnáziem, které je ve všední dny limitované časem, by šlo přes prázdniny zrušit.

Se značkami je ve městě potíž. „Nechápu, proč před vjezdem na náměstí Přemyslovců po Boleslavské třídě je na jedné tyči značka přechod pro chodce a zákaz zastavení. Ze zákona přece nesmím zastavit na přechodu, v nepřehledné zatáčce, a pokud vedle mě nezůstane další třímetrový jízdní pruh. To vše je tady splněno. Značka, a nejen tahle, je nadbytečná,“ říká policista Fiala.

„Obecně je značek moc a z toho vzniká neúcta k dopravnímu značení,“ dodává úředník Janda. Vysvětlil, že město se značkami nemůže často nic dělat, protože za ně zodpovídá vlastník komunikace. To je většinou Středočeský kraj.