Návrat Čechů k domácí rekreaci oživil rekreační výstavbu

Výstavba rekreačních zařízení ve východočeských horách pookřává. Češi nyní vzhledem k horší ekonomické situaci tráví dovolené častěji na domácí půdě, což tuzemským podnikatelům nahrává k většímu zájmu o jejich služby. Nové volnočasové areály nevyrůstají pouze v Krkonoších, ale i třeba v Králickém Sněžníku.

V Mladých Bukách poblíž Pece pod Sněžkou například vyrostl luxusní wellness hotel Grund Resort, který v letošním roce získal titul Stavba roku v Královéhradeckém kraji. Hotel postavila rodina Grundových, která podniká v textilním průmyslu, ve čtyřhvězdičkovém standardu, a zaujal svým citlivým včleněním do krajiny, poblíž 18jamkového golfového hřiště a dalších sportovišť. Harmonicky působí fasáda z kanadského cedru v kombinaci s bílou plochou omítky. Interiér vznikl ve spolupráci s italským designérským ateliérem Ferrari Pagani Tresoldi Architetti. Hotel nabízí 24 dvoulůžkových pokojů a čtyři apartmány, přičemž všechny pokoje mají řadu vymožeností, třeba připojení k internetu.

K výstavbě apartmánů se míří i z druhého pólu kempových zařízení. Autokemp Rozkoš u stejnojmenné přehrady v podhůří Orlických hor se ve snaze nabídnout svým klientům kvalitnější ubytování letos pustil do přestavby jednoho objektu v areálu na tři ubytovací apartmány. Stavba zhruba za pět milionů korun by mohla být hotova v příštím roce. Autokemp Rozkoš se pravidelně umisťuje na předních příčkách ankety webu Dokempu.cz o nejoblíbenější kemp, když v loňském roce v zemi obsadil páté místo. Naproti tomu stavebně „mrtvo“ je v Říčkách. „V obci nechystáme výstavbu podobných projektů ani rekreačních zázemí,“ vrtí hlavou Eva Vítková, starostka obce v Orlických horách.

#####Králický Sněžník mobilizuje

Intenzivní výstavba a rekonstrukce objektů zaměřených na cestovní ruch probíhá v okolí Králík, vstupní brány do pohoří Králického Sněžníku. Zejména se týká dvou středisek v Červené Vodě a Dolní Moravě. „Souběžně s výstavbou areálů budují investoři i zázemí pro návštěvníky, jako jsou stravovací kapacity a ubytování hotelového typu,“ popisuje starostka Králík Jana Ponocná. Ve Skiparku Červená Voda se nyní dokončují další čtyři apartmány, které jsou k pronajmutí od letošního července a rozšíří současné třílůžkové pokoje a studio 3+3. V Dolní Moravě jde o rychle se rozvíjející turistický resort, ve kterém byla zahájena kompletní modernizace střediska v loňském roce. Během letošní druhé etapy budou otevřeny nové horské chaty s nabídkou stravování, ubytování a dalších doprovodných služeb.

„Dokončení modernizace otevřením špičkového čtyřhvězdičkového wellness hotelu Vista je plánováno na jaro 2012,“ uvádějí pracovníci resortu. Urbanistická koncepce hotelu vychází z tradičního řešení umístění horských objektů s hlavním průčelím ve směru atraktivního výhledu a budovou přimykající se k strmému svahu pod komunikací. Pobytová terasa s možností grilování v úrovni druhého suterénu navazuje částečně na prostor vnitřního bazénu a bude doplněna o sezonní kuchyni. Koncept zeleně bude respektovat místní krajinný ráz, opěrné stěny budou řešeny gabionovými stěnami z místního kamene.

Ubytovací kapacita Visty dosáhne 100 dvoulůžkových pokojů s možností propojení, pět apartmánů a jeden prezidentský apartmán. V prvním suterénu je soustředěn provoz kongresového sálu pro 350 osob, tanečního baru, bowlingu a pánského klubu. V druhém suterénu nalezne zázemí fitness a wellness centrum, dětská herna a tělocvična. V hale bude recepce obsluhující venkovní tenisové kurty. Třetí suterén obsadí garáže, sklady, kotelna a bazénové technologie. Kapacita podzemních garáží bude dosahovat 70 míst, včetně úschovny kol. Součástí projektu je i vybudování lanového centra a letní bobové dráhy.

#####Postupně přibývají i soukromé penziony

V obou lokalitách jsou k dispozici i soukromé penziony a další mají přibýt. „Předpokládáme, že k výstavbě těchto zařízení v budoucnu dojde. S ohledem na budování ubytovacích kapacit očekáváme zvýšení návštěvnosti regionu,“ dodává Jana Ponocná. Delší dobu se též plánuje v Králíkách stavba bazénu až za 140 milionů korun. „V současné době je to záležitost finančních prostředků, které nemáme. Rozpočet je hodně napjatý. V případě, že zbudou evropské peníze a budou vyhlášené nějaké programy, určitě bychom do toho šli,“ tvrdí místostarosta Antonín Vyšohlíd.

Králíky chtějí středně velký bazén s několika plaveckými dráhami a nabídkou relaxačních aktivit. Mají projekt už i všechna povolení. Z evropských dotací ale mohly Králíky získat jen 40 procent, zbytek by musely doplatit. Bazén měl sloužit turistům i místním obyvatelům, kteří zatím musejí dojíždět do České Třebové nebo Zábřehu na Moravě. „My jsme v oblasti, kde je půl roku chladno a půl roku zima, krytý bazén s dalšími atrakcemi bychom potřebovali,“ líčí místostarosta.