Nejčastější přání pacientů: vlastní pokoj s televizí, lednička a Wi-Fi

Seznam nadstandardních služeb v našem zdravotnictví je zatím velmi skromný. Kromě soukromého pokoje a služeb si lidé mohou připlatit ještě za dalších osmnáct položek.

Ministerstvo tento rok nazvalo testovacím obdobím a zkoumá, jestli je o nabídku zájem. Nadstandard neznamená jiný přístup k pacientům ze strany lékařů nebo personálu, ale jen to, že si pacienti mohou připlatit za příjemnější pobyt nebo materiály.

„Když jde člověk na nějaký krátkodobý pobyt do nemocnice, tak se mu nadstandardní pokoj určitě vyplatí,“ míní Radovan Alt, který má nyní naplánovanou již druhou operaci. Při té první si zvolil pobyt na samostatném pokoji.

„Byl jsem velmi spokojen, a to nejen s péčí zdejšího zdravotnického týmu, ale i s pobytem jako takovým. Moje hospitalizace po operaci kolene trvala čtyři dny a mohl jsem si krátit čas televizí nebo mít džus v lednici, která je také součástí pokoje. Navíc jsem to neměl daleko do koupelny a v noci mne nikdo nevyrušoval třeba chrápáním,“ popisuje svůj pobyt v Krajské nemocnici Liberec v minulém roce. Zájemci o nadstandardní pokoj se musejí nejdříve informovat při příjmu na ambulanci nebo při objednávání. V jeho případě to i tak původně vypadalo, že pokoj nebude volný.

„Když si ho objednáváte, tak se dopředu neví, jestli ho skutečně dostanete. V mém případě přispěla náhoda. Zdraví pána, který tam měl být původně déle, si vyžádalo přemístění na jiné oddělení,“ přiblížil.

Kromě nadstandardních pokojů je v Liberci možné připlatit si za odlehčenou sádru. Fixace ze speciální tkaniny a pryskyřice schne přibližně třicet minut na rozdíl od klasické, které to trvá i dva dny. Mezi její další výhody patří lehkost a voděodolnost. Naopak nevýhodou je neprodyšnost a také není vhodná pro všechny typy zlomenin. Plastovou fixaci nabízí místní ortopedické oddělení, které by rádo své služby rozšířilo.

„Zatím je definovaných zákonem jen velmi málo položek. Do budoucna bychom uvítali další možnosti, které bychom mohli pacientům nabídnout,“ řekl Jiří Kratochvíl, primář ortopedie.

Více položek v nadstandardu by uvítali také někteří pacienti. „Zatím jsem mladá a do nemocnic se příliš nepodívám. Přesto bych byla ráda za možnost výběru lékaře například při operaci. Nemyslím si, že některý z nich by byl méně kvalifikovaný, ale pro svůj pocit. Určitě bych byla klidnější, když bych věděla, že mne bude operovat člověk, ke kterému jsem už získala důvěru,“ svěřila se Jana Kašparová.

Mezi oceňovaná a přední pracoviště v republice patří zdejší oční oddělení. Také ono zavedlo výběr mezi standardní a finančně náročnější péčí. Mimo nadstandardních nitroočních čoček v několika druzích podle konkrétních požadavků pacienta má v nabídce také operaci víček. Nemocnice běžně poskytuje i klientem placené služby spojené se zdravím. Mezi ně patří například rehabilitace, konzultace v poradnách nebo specializované zdravotní cvičení.

V Jablonci je široká nabídka

O pár kilometrů dál v sousedním Jablonci si pacienti připlácejí stejně jako v Liberci za zásahy estetické medicíny. Jablonecká nemocnice nabízí na svém oddělení úpravu víček, nosu, uší i celého těla. Mezi nabízenými produkty, které nehradí pojišťovna, je také zavedení nitrožaludečního balonku pro obézní pacienty a nově vyšetření na spiroergometru. Ten slouží k testování výkonnosti.

„Spiroergometrické vyšetření je naší novinkou, slouží především pacientům se srdečními potížemi, ale je vhodné také pro sportovce. Ti si musí službu, kterou zajišťuje interní oddělení, sice zaplatit, ale na základě výsledků si dokážou lépe stanovit co nejefektivnější trénink,“ přiblížila Petra Hybnerová, mluvčí jablonecké nemocnice.

Nejpřátelštější nemocnice je v Jilemnici

S peněženkou v ruce často přicházejí lidé do zdejší spánkové laboratoře. Podstupují vyšetření, které odhalí příčinu jejich chrápání. Největší zájem je o nadstandardní pokoje. „Občas se dokonce může stát, že vzhledem ke kapacitě nemůžeme uspokojit všechny zájemce,“ přiznala mluvčí.

Zdejší Masarykova nemocnice získala v hodnocení pacientů za minulý rok titul Nejlepší nemocnice kraje. Jejím heslem je „Bezpečná nemocnice, spokojený pacient“. V nadstandardech nabízí obvyklé spektrum služeb. Především se jedná o jednolůžkové pokoje s nadstandardním vybavením a odlehčené plastikové fixace.

Od zavedení nového zákona tady také, stejně jako v ostatních nemocnicích, čekali více.

„Nová legislativní úprava platící od začátku roku nám toho příliš navíc s ohledem na skutečnost, že se nacházíme v relativně chudém regionu, nepřinesla. Navíc se domnívám, že by se tyto služby neměly stávat doplatky v klasickém slova smyslu cash, ale že by měly být předmětem připojištění. Uvítal bych, kdyby si ho mohli všichni občané sjednat u své zdravotní pojišťovny. Řada onemocnění nás zaskočí ve chvílích, kdy to nejméně čekáme. Takto bychom měli naspořeno na horší časy i na mimořádné události,“ přiblížil a vyjádřil svůj názor na placení nadstandardů Jiří Kalenský, ředitel Masarykovy nemocnice v Jilemnici.

Spokojení pacienti na prvním místě

To je neoficiální heslo i Nemocnice s poliklinikou v Semilech, která se ve stejném hodnocení spokojenosti pacientů umístila již popáté za sebou na druhém místě.

„Dlouhodobě se zaměřujeme na klientský přístup a kvalitu poskytovaných služeb. Naším cílem je zaručit rovnocenné a komfortní služby všem. Z toho důvodu proto v blízké budoucnosti zatím ani příliš neuvažujeme o možnosti zajištění vyžádaného lékaře nebo primáře za úhradu,“ uvedla Renáta Řezáčová, mluvčí semilské nemocnice. Podle jejích slov se na lůžkových odděleních standardně poskytují komfortní služby. Patří mezi ně například možnost výběru ze dvou jídel, jedna hodina denně zdarma pro Wi-Fi připojení nebo společná televize. Až na výjimky tady mají pacienti běžně k dispozici jedno- až třílůžkové pokoje s příslušenstvím.

Nadstandardní zdravotnické i nezdravotnické služby se tu přece jen najdou. Pokud by hospitalizovaný trval na komfortnějším pokoji, nemocnice mu ho může poskytnout. V takovém případě za své peníze získá vlastní televizor na pokoji nebo mu zapůjčí telefon a počítač. Zvýšený zájem zaznamenávají i některé další služby.

„Ze zdravotnických se jedná například o zajištění respitní péče, což je krátkodobá péče o seniory a osoby se sníženou soběstačností nebo služby nutriční poradny. Zájemci si mohou připlatit také za specializované služby rehabilitačního pracoviště a ostatních klinických pracovišť,“ vyjmenovala mluvčí. Mezi nejvyhledávanější placené služby patří v Semilech samostatný pokoj, připojení k internetu a zapůjčení televize.

Velké oblibě se těší i nadstandardní sádrová fixace. Přes všechny nabízené možnosti peníze z nich nepředstavují ani tady žádnou zásadní položku v rozpočtu.

„Téměř bych řekla, že naopak, zvýšila se nám administrativní náročnost celého systému, ale jsme rádi, že našim pacientům můžeme vyjít v jejich přáních a potřebách vstříc,“ uzavřela Řezáčová.

Střídavý zájem o komfort

Ve Frýdlantu, i když především poskytují základní akutní péči, nabízejí také z nadstandardních služeb pokoje a plastickou chirurgii. „O pobyt na pokojích zaznamenáváme střídavý zájem. Největší je na oddělení gynekologie, nejmenší pak na interně,“ přiblížil Petr Ludvík, lékařský náměstek a primář nemocnice.

Na chirurgii operuje erudovaný plastický chirurg a zájem je opět někdy větší, někdy menší. Nadstandardní pokoje nejsou v provozu žádný problém, ale nejsou ani příliš větším ekonomickým přínosem pro nemocnici, totéž se týká i zmíněné plastické chirurgie,“ dodal.

Odhodit cigaretu jde nejsnadněji v České Lípě

V místní nemocnici si lidé připlácejí například za návštěvu dietologické a obezitologické poradny nebo za poradnu odvykání kouření. „Ta je odborníky hodnocena jako nejlepší v naší republice,“ pochlubil se Petr Pokorný, mluvčí českolipské nemocnice. Zároveň dodal, že na vrub pacienta jde také například anonymní vyšetření na HIV nebo v některých případech mamografická vyšetření. Největší zájem je ale i tady o nadstandardní pokoje.

Pojem nadstandardních služeb určuje ministerstvo a jejich konkrétní soupisy mají všechny nemocnice i ambulance vyvěšeny na internetových stránkách. Další rozšíření seznamů pravděpodobně nastane v příštím roce. Mohlo by se na nich objevit například laserové odstranění křečových žil, zákroky mimo ordinační hodiny nebo dražší kyčelní klouby.

Nadstandard

• Od letošního roku přibylo k možnostem nadstandardní péče nově osmnáct položek.
• Převážně se jedná o sádry.
• Fixační sádrová dlaha na ruku a předloktí, cirkulární sádrový obvaz na prsty, ruku a předloktí, fixační sádrová dlaha celé horní končetiny, cirkulární sádrový obvaz celé horní končetiny. To samé se nabízí i pro dolní končetiny.
• Dalšími položkami jsou nitrooční čočky a vylepšené očkovací látky.