Nejlepší dort dělá jogurt a poctivost

Cukrář Václav Labský se věnuje sladkému řemeslu už téměř šedesát let. A dělá nejlepší dorty na jihu Moravy.

Pochází z pekařské rodiny, ale vůně čerstvých housek a kváskového chleba ho v mládí příliš nenadchla. Brňan Václav Labský se chtěl vyučit automechanikem nebo zámečníkem. Brzy pochopil, že jeho místo je jinde. Vrátil se k jídlu, i když ne tomu pečenému. Dnes osmasedmdesátiletý muž se stal uznávaným cukrářem a jeho dort letos porotci vyhodnotili jako nejlepší na jižní Moravě.

„Vždycky mě napadne taková blbost, která chutná mně, a pak se ukáže, že chutná i ostatním lidem,“ říká skromně Labský, který vlastní cukrárnu U čtyř mamlasů na náměstí Svobody.

Na recepturu nejlepšího dortu přišel, když se u něj doma stavila nečekaná návštěva. Jak se na cukráře sluší a patří, chtěl ji pohostit něčím sladkým. „Podíval jsem se do ledničky, kde byl bílý jogurt, šlehačka a džem. Udělal jsem z toho rychlý dort. Jogurtový. A chutnal všem,“ přibližuje cukrář tvorbu dobroty, která v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje získala první místo v kategorii cukrářských výrobků. Podle porotců je piškotový pamlsek výjimečně lehký, měkký a smetanový. „Pro svou lehkost je vhodný i v letním období, což se o mnoha dortech říct nedá,“ říká Labský.

Cukrář sází hlavně na suroviny, které používaly kuchařky ještě za první republiky. Žádné náhražky, prostě cukr, máslo a mouku. „Margarín používám jen výjimečně, umělá dochucovadla vůbec.

Nechutnají mi. Jestli některý cukrář dává do svých výrobků umělé věci, ať si je tam dává. Podle mě ty ztužovače šlehačky a podobné směsi prodlužující trvanlivost zákazníkům nechutnají. Klasická česká chuť se nedá nahradit,“ tvrdí Labský.

Jeho přístup se vyplácí. Důkazem je, že šest jeho zákusků se v uplynulých ročnících soutěže umístnilo na čelních příčkách. Vzor měl Labský u svých „učitelů“, tedy vedoucích, kteří cukrárny vedli. „U čtyř mamlasů pracuji od roku 1969. Vždy se tady dbalo na kvalitu, která se nedá nahonit na ceně. Je sice pravda, že jsou zákusky v supermarketech levnější, ale já je nedokážu sníst. Stejně jako mnoho zákazníků, kteří se k nám vracejí,“ dodává Labský.