Nejočekávanější hra roku pro PlayStation ukazuje drsnou pandemii

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4

The Last of Us Part 2 pro PlayStation 4 Zdroj: Sony a Naughty Dog

The Last of Us Part II
Druhý díl The Last of Us patrně důstojně zakončí éru PlayStation 4, kterých se za sedm let na trhu prodalo přes 110 milionů.
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
The Last of Us Part II
22
Fotogalerie

Po šesti letech vývoje, v pátek 19. června, vyjde dlouho očekávaný a několikrát odložený druhý díl videohry The Last of Us, a to pro platformu Sony PlayStation 4.

Autory titulu jsou Sony a vývojáři z Naughty Dog. Děj se odehrává ve fiktivní verzi Spojených států, které postihla globální pandemie, což je v době (post)koronavirové pozoruhodné načasování.

Prvního dílu se od vydání v roce 2013 prodalo přes sedmnáct milionů kopií. Cena se přitom pohybovala od zhruba čtyřiceti dolarů na počátku až do nynějších deseti dolarů. Podobně to platí pro PS3 i PS4 verzi.

Akční adventura s hororovými prvky vypráví příběh bezmála padesátiletého přeživšího Joela a devatenáctileté dívky Ellie, která je vůči infekci imunní a mohla by tak být klíčem k nalezení léku. Okolo nich se nacházejí různé gangy, autoritářská militaristická vláda a zmutovaní lidé. 

The Last of Us Part II v dosavadních předběžných recenzích sklízí uznání a vysoká hodnocení za audiovizuální zpracování, emotivnost a vtažení do příběhu, realistické podání a míru detailů. Objevuje se však i kritika za přílišnou brutálnost a násilí.

Server Doupe.cz o druhém dílu soudí ve svém hodnocení například toto: „Vývojářský tým z Naughty Dog servíruje hráčům neskutečnou pecku, která zachovává původní DNA a zároveň posouvá klíčové atributy ještě o kus dále. Atmosféra příběhu je nádherně skličující a titul dokáže vyvolávat ještě intenzivnější pocity strachu, vzteku nebo soucitu.”

Na mysli vyvstává otázka, zda v době pandemie bude vůbec někdo chtít hrát hru o pandemii. Tato obava však může Sony vzhledem ke kvalitám a vysoce pozitivním ohlasům recenzentů nejspíš nechat v klidu. Druhý díl The Last of Us tak patrně důstojně zakončí éru PlayStation 4, kterých se za sedm let na trhu prodalo přes 110 milionů. Poté na trůn nastoupí nedávno představený PlayStation 5.

Naughty Dog, kalifornské vývojářské studio ze Santa Monicy, má na svém kontě například úspěšné série Crash Bandicoot či Uncharted. Prvního dílu The Last of Us se týden po vydání prodalo přes 1,3 milionu kopií, za další dva týdny pak číslo poskočilo na 3,4 milionu. To z titulu udělalo nejrychleji prodávanou hru na PlayStation 3 té doby, kterou se podařilo porazit až dalšímu trháku Grand Theft Auto V.