Největší propad v regionu očekávají letos stavební firmy z Česka

České stavebnictví se letos propadne o 5,5 procenta, nejvíce ve střední Evropě. Nejvíce naopak poroste v Polsku, vyplývá ze zveřejněného průzkumu, který mezi zástupci stavebních firem provedly společnosti KPMG, CEEC Research a Norstat Poland.

Polští podnikatelé ve stavebnictví očekávají pro letošek růst ve výši 3,4 procenta, příští rok u nich už ale takový optimismus nevzbuzuje a odhadují, že branži čeká už jen 1,5procentní růst. Tento obor se v Polsku v posledních letech velmi rychle rozvíjel: země je spolupořadatelem mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012, díky čemuž se modernizují silnice, železnice i letiště, staví se nové stadiony. V příštích letech bude mít ale Polsko k dispozici zřejmě méně peněz z evropských fondů, jež používá ke spolufinancování oprav a rozvoje zaostalé dopravní infrastruktury. Vláda také bude muset šetřit, Polsko loni mělo skoro osmiprocentní schodek veřejných financí, Evropská komise přitom od členských států vyžaduje, aby to byla jen tři procenta.

Po slabším letošku budoucnost vidí na rozdíl od svých polských kolegů v růžovějších barvách stavaři z jiných zemí: podnikatelé na Slovensku pro příští rok očekávají 5,6procentní růst, v Maďarsku podle odhadů branže poroste o 5,3 procenta, v Česku jen o 1,6 procenta. Průzkumu se zúčastnilo celkem sto malých, středních i velkých stavebních firem.