Největší sbírka hodin v Česku je v Karlštejně

Tolik hodin pohromadě jinde v Česku neuvidíte. Jen v Domě hodin v Karlštejně. Exponáty jejich majitel, podnikatel Miroslav Svoboda, sbírá už přes třicet let.

Dostal se k tomu náhodou. „Když jsem se vrátil z vojny, šel jsem si koupit pendlovky do obýváku,“ vybavuje si Svoboda. Láska k hodinářskému řemeslu mu pak v srdci uvízla nadobro. Od té doby nasbíral na devět set časoměrných strojů. Pořídil pro ně i speciální budovu pod hradem Karlštejn. Tam v roce 2003 otevřel Dům hodin. V současnosti je tam největší vystavená sbírka hodin v Česku.
K vidění jsou tu stroje všech typů a velikostí, od kapesních či náramkových chronometrů, přes budíky, nástěnné hodiny po věžní stroje. Renesanční i secesní skvosty. „Ty modernější už nemusím, takže sbírka končí někdy kolem roku 1920,“ upřesňuje. Jaké z nich jsou jeho nejoblíbenější? „Mám je všechny rád. I když asi víc tíhnu k těm lidovým celodřevěným,“ tvrdí vášnivý sběratel, který vlastní kousky z Ameriky, Číny, Itálie, ale i Ruska či Japonska.
Svoboda souhlasí, že jeho koníček je náročný na finance, prostor i čas. „Ale největším nepřítelem je prach,“ dodává. Zatím je muzeum pro veřejnost otevřeno jen po předchozí rezervaci. Že se bude o víkendu měnit čas, Svobodu netrápí. „Změna času mi nedělá žádnén potíže. Jediné, co mi vadí je, že čas rychle utíká,“ dodává s úsměvem Miroslav Svoboda.