Nejvíce hlasů získal Obecní dům

Kulturní událostí minulého roku je podle čtenářů Sedmičky otevření Obecního domu.

Pět týdnů vybírali čtenáři Sedmičky největší kulturní počin roku 2009 v Opavě. Hlasovali pomocí hlasovacích kuponů i na internetu a do ankety se zapojilo 416 lidí. Více než třetina dala hlas otevření Obecního domu. Druhou příčku a čtrnáct procent hlasů získalo otevření Památníku II. světové války v Hrabyni, na třetím místě skončil s dvanácti procenty hlasů kulturní program vánočního jarmarku.
Slavnostní vyhlášení kulturní události roku 2009 a předání ocenění se uskuteční v sobotu 27. března v sedm hodin večer v Obecním domě.

Diváci každého věku

„Jsme rádi, že lidé otevření Obecního domu oceňují,“ reagoval na výsledky kulturní dramaturg a spolutvůrce projektu Obecního domu Jan Kunze. Kulturní stánek, kde lidé najdou hudbu, výtvarné umění, film i divadlo pod jednou střechou, podle něj široce rozšiřuje místní kulturní nabídku. „Máme tu akce pro diváky každého věku od koncertů pro mladé až po divadelní představení, která mají spíše starší publikum. Tomu, že se lidem v Obecním domě líbí, nasvědčuje i návštěvnost,“ doplnil Kunze.
Hlas Obecnímu domu dala například pětatřicetiletá Kamila Pavličíková. „Byla jsem se tam podívat. Moc se mi líbí spojení kavárny, galerie a klubu na jednom místě. Doufejme, že opravené prostory i v budoucnu naplní zajímavý a lákavý program,“ zdůvodnila Pavličíková.
Hlavně příznivci historie hlasovali pro otevření Památníku II. světové války v Hrabyni, který obsadil druhou příčku. „Je důležité si připomínat dějiny. Je dobře, že se památník opravil, a počáteční expozice se povedla. Uvidíme, co se tam objeví dál,“ hodnotil devětašedesátiletý Alois Studený, který v anketě také hlasoval.
Vedoucí památníku II. světové války Jana Horáková řekla, že s pozitivními ohlasy se setkává u většiny návštěvníků. „Za pět měsíců přišlo skoro čtyřicet tisíc lidí. Někteří přicházejí i s návrhy, jak bychom mohli expozici doplnit a vylepšit. To samozřejmě vítáme,“ líčila Horáková.
Na sestavování programu vánočního jarmarku, který se umístil na třetí příčce, se kromě pořadatelské firmy Festpro podílí magistrát. „Snažíme se o co největší pestrost,“ řekl mluvčí radnice Jan Šindler.