Nemovitosti pro rekreaci i jako investice do budoucna

Druhé bydlení si nejen v době krize v zásadě kupují dvě skupiny klientů – jedna ho chce přímo využívat k letní či zimní rekreaci, druhá pak spíše myslí na budoucnost a nákup horského apartmánu bere jako výhodný způsob uložení peněz. Hovoří o tom i zkušenosti firem, které se výstavbou a prodejem horských apartmánů zabývají.

Horské apartmány vznikají v posledních letech téměř ve všech horských oblastech, některé lokality jsou logicky oblíbenější. Na druhou stranu netáhnou už jen Krkonoše a Šumava, například společnost BEMETT investuje do horských apartmánů v Orlických horách. Ve zdejším oblíbeném středisku zejména zimních sportů, v Deštné v Orlických horách, staví jmenovaná firma 26 apartmánů na místě původní staré fary přímo v centru obce. V těsném sousedství objektu je místní dominanta – zrekonstruovaný barokní kostel sv. Marie Magdaleny. Část apartmánů tak svým novým majitelům může nabídnout neopakovatelný pohled na tento historický skvost, apartmány orientované na západ poskytují výhled na nedaleký hřeben se dvěma menšími sjezdovkami, které jsou vzdálené jen pár desítek metrů. „Výstavbu jsme zahájili na jaře 2008, apartmány budou hotové do konce tohoto roku. V současné době je tak polovina prodána,“ říká zástupkyně společnosti BEMETT Monika Buberlová. Horské apartmány si podle jejích slov klienti kupují nejen jako objekt pro svou dovolenou, ale také jako finanční investici.

#####Krkonoše stále lákají

Další společnost, konkrétně Orco, si pro svou investici do horských apartmánů vybrala lokalitu, která je synonymem prvotřídních podmínek rovněž zejména pro zimní sporty – krkonošské centrum Špindlerův Mlýn. Horská rezidence Bellevue nabízí celkem 27 apartmánů, volné jsou nyní již pouze tři. Poloha Bellevue je ojedinělá – stavba se tyčí na malém skalním ostrohu přesně mezi lyžařskými areály Medvědín a Svatý Petr. Komfort vlastního bydlení uprostřed Krkonošského národního parku s překrásným výhledem pak nabízejí dva bytové domy Le Mont. Apartmány jsou na dosah hlavním lyžařským sjezdovkám, přesto však na klidném místě mimo hlavní silnici. Centrum Špindlerova Mlýna je vzdáleno jen 15 minut chůze a s ním veškeré restaurace a obchody. „V projektu Bellevue jsou k dispozici pouze poslední tři apartmány, projekt Le Mont je vyprodán téměř z jedné poloviny. Je tedy zatím pořád z čeho vybírat, i když čekat do zimy se rozhodně nevyplatí,“ říká projektový manažer společnosti Orco Prague Tomáš Jevický.