Nová Duna: Hollywoodská epika o vyvoleném, který má spasit fiktivní svět i reálná kina

Nový spasitel? Timothée Chalamet si zahrál nového vyvoleného ve filmu, který má spasit kina.

Nový spasitel? Timothée Chalamet si zahrál nového vyvoleného ve filmu, který má spasit kina. Zdroj: MFF Benátky

Herec Timothée Chalamet a režisér Denis Villeneuve na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl mimo soutěž promítán očekávaný snímek Duna
Herečka Zendaya pózuje fotografům na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl mimo soutěž promítán očekávaný snímek Duna, v němž hraje.
Herec Timothée Chalamet na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl mimo soutěž promítán očekávaný snímek Duna, v němž Chalamet hraje hlavní roli.
Herec Oscar Isaac na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl mimo soutěž promítán očekávaný snímek Duna, v němž hraje.
Herci Josh Brolin (vlevo) a Oscar Isaac na filmovém festivalu v Benátkách, kde byl mimo soutěž promítán očekávaný snímek Duna, v němž hrají.
11
Fotogalerie

Americký scifi snímek Duna na motivy bestselleru od Franka Herberta jde do kin. Jeden z nejuznávanějších režisérů současnosti Denis Villeneuve do svého snímku obsadil hvězdná jména jako Timothée Chalamet, Javier Barden, Jason Momoa či Zendaya. 

Na dvouapůlhodinovém spektáklu, který nás uvádí do světa Franka Herberta, je vidět rozpočet 165 milionů dolarů. Tato Duna je naleštěnou epikou plnou dokonalých triků a burácivé hudby Hanse Zimmera.

Její režisér Denis Villeneuve sebevědomě využil své zkušenosti ze svých dvou předchozích filmů, sci-fi Příchozí a Blade Runner 2049. Nová Duna odehrávající se převážně na pouštní planetě Arrakis nemá tak specifický vzhled a atmosféru jako například nový Blade Runner. Její velkolepá obrazová a zvuková stránka si ale návštěvu kina žádá.

Velký rozpočet si ovšem žádá i velkou opatrnost, zvlášť když na Duně pohořel už Alejandro Jodorowsky a David Lynch. Kniha z roku 1965 má přes 400 stran, filmová adaptace sice pokrývá asi polovinu děje, i tak musela vynechávat.

Podívejte se na oficiální trailer k filmu Duna:

Příběh je přesto zaplněn množstvím nezapamatovatelných jmen, základní děj zní naopak až příliš známě. Planeta Arrakis cenná díky svému koření využívanému primárně pro mezigalaktickou přepravu se stává i se svými rebelskými obyvateli předmětem mocenské hry mezi chamtivým císařem a dvěma mocnými rody, jedním zlým a druhým hodným. Mladý dědic toho druhého v Chalametově podání by navíc mohl být vyvoleným, o němž se už vyprávějí mýty a jenž by měl tyranskou vládu císaře změnit.

Vyprávění se drží na povrchu, ozvláštněné jen vykrácenou Herbertovou mytologií. Divák si u sledování rychle vzpomene na Hvězdné války a řadu dalších sci-fi a fantasy, i díky přítomnosti herců známých ze Star Wars, Avengers či ze Hry o trůny.

Duna je ve výsledku profesionální epická podívaná, která nabízí pouze variaci toho, co už divák mohl vidět. Její největší význam tak může ležet hlavně v přilákání diváků zpět do kin.

Duna (sci-fi, USA, 155 minut)

Režie: Denis Villeneuve

Scénář: Eric Roth, Denis Villeneuve, Jon Spaihts

Hrají: Timothée Chalamet, Rebecca Fergusonová, Zendaya, Oscar Isaac

Hodnocení: 60 %