Nová kapitola výstavby na Václavském náměstí

Developerská společnost Flow East hodlá v horní polovině Václavského náměstí vystavět podle návrhu architektonického studia Chapman Taylor nadstandardně řešený multifunkční projekt, který by měl nejen přinést příjemné pracovní prostředí budoucím nájemcům, ale také svou podobou vtisknout novou tvář centru Prahy.

Pro developerskou společnost Flow East je Václavské náměstí zvláštní posedlostí. Vlastní na něm tři nemovitosti a její zakladatel a předseda představenstva James Woolf ho vždycky vnímal jako ústřední bod pro své nápady k omlazení prostoru centra Prahy.

V roce 2003 společnost zakoupila a následně zrekonstruovala Hotel Jalta. Patří jí i vedlejší nárožní kancelářská budova č. p. 160 v Opletalově ulici z roku 1880 a také sousedící ruina bývalé tiskárny. Flow East plánuje tyto dva objekty strhnout (stávající fasáda tiskárny ovšem bude zakomponována do nového projektu) a na jejich pozemcích vystavět nový multifunkční komplex podle návrhu architektonické kanceláře Chapman Taylor. To vyvolává u veřejnosti a odborníků rozporuplné reakce. Kritizován je především záměr demolice nárožního domu vedle Hotelu Jalta. Demolici před časem svým rozhodnutím umožnil ministr kultury Jiří Besser, který respektoval doporučení resortní rozkladové komise. Investor zatím ale nepožádal o demoliční výměr. Až se tak stane, o žádosti bude rozhodovat Stavební úřad Prahy 1.

#####Květinový dům

Architekti ze studia Chapman Taylor vedení ing. arch. Janem Pokorným přišli s návrhem objektu, který v sobě kombinuje vzájemně propletené stonky a květy kytice, sílu linií Katedrály sv. Víta a hořící svíce, a to vše v provedení z oceli a skla. Ačkoli se projekt oficiálně jmenuje Verdi, zdá se, že se uchytila jeho přezdívka Květinový dům. Investor musel ustoupit od původního záměru, ve kterém měl nový objekt výrazně převyšovat okolní zástavbu. Budova bude mít osm nadzemních pater a tři suterény. Ve dvou suterénech jsou plánována parkovací stání, v jednom obchody. Prodejní místa mají být také ve třech nadzemních podlažích, zbytek budovy zaberou kanceláře. Celkově by měla poskytnout 20 000 m2 komerční plochy k pronájmu. Developer plánuje proinvestovat více než miliardu korun. Jeho cílem je postavit architektonicky hodnotnou budovu a přilákat do horní poloviny náměstí nové obchodníky. V nejvyšších šesti patrech hodlá nabídnout kancelářské prostory té nejvyšší kvality.

#####Organicky tvarovaná fasáda

Na exponované části objektu do Václavského náměstí a Opletalovy ulice je navržen unikátní fasádní systém, který bude v České republice použit vůbec poprvé. Objekt je tvořen zakřivenou fasádou s organickými prvky, která obepíná nároží. Po budově volně šplhají bronzové „stuhy“ připomínající rostlinné motivy. Návrh počítá s venkovním osvětlením, které podtrhne celkový výraz budovy a vnese do ní ojedinělý a zajímavý efekt.

Při realizaci návrhu stavby, která bude vzhledem atraktivní a zároveň praktická a šetrná k životnímu prostředí, použil projekční tým nejmodernější technická zařízení za účelem dosažení maximální efektivnosti a minimální ekologické zátěže. Výhodou při navrhování byl i cíl investora nerealizovat standardní objekt, ale výjimečnou budovu. Značná část kancelářských budov v Praze má veškeré své technologie umístěné na střechách. V případě Květinového domu jsou tato zařízení umístěna uvnitř objektu s ohledem na lokalitu v historickém jádru města. Střešní rovina této budovy tak zůstane volná a čistá.

Dolní polovina náměstí se podle Woolfa pyšní mnoha budovami skutečné architektonické hodnoty. Horní ale již tolik ne, a tak doufá, že nový multifunkční projekt nastaví trend obnovy skutečné architektonické kvality i v této oblasti.