Novák se chystá na Vasův běh

Čtrnácté místo si drží lyžař Petr Novák z Božího Daru v průběžném pořadí seriálu dálkových běhů Ski Classic.

Nechtěli ho v reprezentaci, tak se Petr Novák zařídil po svém. Stal se staronovým členem Patria Direct teamu dálkových lyžařů. V sezoně chce podpořit Stanislava Řezáče v cestě za obhajobou vítězství v seriálu Ski Classic a odjet i další závody FIS Marathon Cupu. Dlouhotrvající boj o reprezentační dres však ani teď nevzdává.

„Mými vrcholy byla Jizerská 50 a pak se poprvé v životě také vydám na Vasův běh,“ říká devětadvacetiletý účastník loňského mistrovství světa v Oslu, kde nastoupil do tří závodů.

Reprezentaci nevzdává

„Jsme rádi, že se Petr bude letos soustředit pouze na dálkové běhy a nebude se rozptylovat, reprezentací. Domnívám se, že tím jeho šance na úspěšnou laufařskou sezonu vzrostly. Náš původní záměr byl doplnit Standu o dalšího profi běžce. Využili jsme tedy toho, že byl Petr volný, ačkoliv jsme původně zvažovali i jiné alternativy. Včetně té, že se nakonec s nikým dalším nedohodneme. Od této silné dvojky mimo jiné očekáváme, že bude bojovat o přední místa série Ski Classic i v pořadí týmů,“ uvedl Martin Kodýdek, obchodní ředitel Patria Direct a manažer týmu.

Novák jezdil v týmu předminulou sezonu, kde se spolu s Řezáčem marně pokoušeli o nominaci do olympijského týmu pro Vancouver. On sám tehdy dojel třiadvacátý na klasické patnáctce v Otepää. Poté se vrátil do reprezentace, ale nedosáhl na body ve světovém poháru. „Čekal jsem přesto nabídku od národního týmu nebo Dukly, bohužel nepřišla a z toho jsem byl trošku v rozpacích. Teď v týmu Patria Direct se mi nabízejí nové možnosti, laufy mám rád, těším se,“ dodává.

Do budoucna však nevzdává ani boj o reprezentační kombinézu pro olympiádu v Soči 2014.

Novák plánuje objet téměř kompletní program Ski Classic. Vynechal pouze König Ludwig lauf kvůli závěrečné přípravě ve vysokých horách před Vasaloppetem. K tomu pojede bruslařskou La Sgambedu a Dolomitenlauf. Tam byl už dvakrát v desítce, sedmý v roce 2008 a pátý o dva roky později.

„Uvidím, co se mnou přece jen dlouhodobě odlišná zátěž udělá,“ vysvětluje.

Do desátého místa

Božídarský tréninkový samotář čerpá z rad otce, zkušeného trenéra. V srpnu už vyhrál australský Kangaroo Hoppet, součást série Worldloppet. Na Jizerské padesátce skončil jedenáctý, do slavné Marcialongy naskočil z vysokohorské přípravy na Vasův běh, poprvé vyzkoušel pro soupaž skejtové lyže a, byť se hned po startu propadl za špičku vedenou bratry Auklandovými a paršákem Řezáčem, dojel do cíle nakonec jedenadvacátý. „Zatím je to ode mě takový průměr,“ odtuší Novák.

Aktuálně čtrnáctá pozice v průběžném pořadí tomu však neodpovídá, v nabitém startovním poli je to zatím skvělá pozice do závěrečných závodů. „Celkové umístění do desítky by bylo úspěchem,“ tvrdí Novák. Na dlouhé běhy se v sezoně bez mistrovství světa i olympiády chystá řada předních běžců v čele s Petterem Northugem nebo Lukášem Bauerem. Celou sezonu v rakouském laufařském týmu Spinfit Ramsau absolvuje také Martin Koukal.

„Vítám posilu v týmu. Můžeme si pomoci na trati, ale i v zázemí před závody,“ říká Řezáč.

„Respektuju Standu jako jedničku, to je jasné. Doufám, že si můžeme vzájemně pomoct,“ dodává Novák.

Jako servisman mu pomůže zkušený laufař Ladislav Knápek. On sám zůstává na fischerech, Řezáč pokračuje na madshusech.