Noví správci nemovitostí se rodí mimo jiné v Ostravě

Stát se dobrým správcem nemovitostí vyžaduje mimo jiné předpoklady a náležité vzdělání. Obor facility management, do kterého správa nemovitostí patří, se v minulých letech začal studovat hned na několika vysokých školách.

#####Multidisciplinární obor požaduje komplexní znalosti

Podle dalšího z duchovních otců studia FM v Ostravě Vladimíra Koudely je facility management oborem velmi multidisciplinárním a skládá se hned z několika částí, jako jsou část právní, ekonomická, energetická, stavební a další. Studium oboru na stavební fakultě se logicky zaměřuje zejména na stavební a technické prvky správy nemovitostí s mírným přesahem do jiných oborů. „Připravujeme odborníky pro technickou praxi, kteří jsou vzděláni v technických aspektech. Naši absolventi by měli být manažeři objektů, ale je to pořád o technické stránce budov,“ říká Vladimír Koudela.

Na stavební fakultě zatím existuje pouze bakalářské studium, nesplnitelným snem zůstává akreditace magisterského studia. Naopak pokud jde o navazující doktorandské studium, mohu si zájemci udělat doktorát z facility managementu a získat tak kompletní technickoekonomické vzdělání. „Problém se spuštěním magisterského studia je do jisté míry i personální. Magisterské studium je chápáno jako studium ekonomicko-technické, měl by tam tedy být větší podíl ekonomických předmětů. Jejich výuku by ale musela garantovat ekonomická fakulta. Jednání se zatím nedotáhla do té podoby, že by byla oboustranná vůle vyučovat tento obor,“ upozorňuje František Kuda.

#####Fakulta vyšla vstříc zájemcům o studium FM

Jelikož se tedy zatím nepodařilo otevřít magisterské studium oboru FM, mohou absolventi bakalářského studia pokračovat na magisterském oboru městské inženýrství a v rámci nepovinných předmětů si zvolit předměty týkající se FM. Pokud tyto předměty absolvují, dostanou možnost zpracovat diplomovou práci zaměřenou na facility management. „Zájem o bakalářské studium facility managementu je přiměřený našim možnostem, vždy otvíráme jednu studijní skupinu o maximálně 24 studentech a prakticky vždy se naplní, nikdy jsme zatím neřešili nedostatek studentů,“ říká František Kuda.

Stejně snadno, jako se naplní studijní skupina, hledají absolventi studia budoucí zaměstnání. „V poslední době je praxe taková, že po ukončení bakalářského studia přecházejí studenti na kombinované studium a již pracují pro nějakou developerskou, stavební či jinou firmu, kde mohou uplatnit své znalosti,“ pokračuje František Kuda. Podle jeho slov hledá fakulta uplatnění pro své studenty zejména ve spolupráci s veřejnými institucemi. Příkladem je spolupráce s majiteli domovů s pečovatelskou službou, kterými jsou většinou kraje, na zlepšení správy těchto objektů.