Novince Yes láme vaz produkce

Britská skupina YES

Britská skupina YES Zdroj: Profimedia.cz

Na jaře letošního roku odjeli britští artrockoví veteráni Yes turné. Svou povahou bylo staronové. V omlazené sestavě v čele s třiačtyřicetiletým zpěvákem Jonem Davisonem odehráli repertoár tří vrcholných LP ze sedmdesátých let (Close to the Edge, Going for the One, The Yes Album). Zatímco vystoupení provázely nadšené ohlasy, nad novinkou Heaven & Earth vyvěrají spíše rozpaky. Na vině nejsou ani tak skladby, jako produkce novinky britské legendy rockové hudby.

V sedmdesátých letech se pětice vedle King Crimson a Pink Floyd stala mluvčími art rocku, stylu sázejícího na barokně rozkošatělé kompozice, hráčskou ekvilibristiku a zvukovou barevnost. S nástupem punkové vlny – všechny tři kapely byly častým terčem výpadů proti rockovým dinosaurům – se prvně jmenovaní obrátili směrem „dovnitř skladeb“, Pink Floyd se znovu přiblížili publiku začleněním sociálních témat a Yes se s přelomem sedmdesátých a osmdesátých let zahleděli v jednoduchých popových písničkách, které s minulostí příliš společného neměly.

Uplynulých třicet let tráví Yes (znovu) nalézáním sebe sama, přebíháním mezi starou a novou tváří, nejprve pod hlavičkou společných projektů někdejších členů, až později pod jménem Yes. S výjimkou několika vydařených projektů z přelomu tisíciletí se však nahrávkám nevydařilo znovu vdechnout někdejší kouzlo.

Platí to bohužel i pro novinku Heaven & Earth. Jon Davison je možná nejlepší vokální náhradou, jakou si šedesátníci mohli přát, a na vině není ani repertoár, jako spíše zacházení s ním. Je otázkou, zda rozhodnutím interpreta či vinou rozpočtu na nahrávání postrádá deska onen neuvěřitelný zvukový ponor jako LP Going for the One nebo Relayer. Produkce se opírá o množství (často samoúčelných) akustických kytar a místy opravdu přihlouplých kláves (nadále platí půl království za odešedšího Ricka Wakemana!), mezi nimiž se tu a tam objeví pasáže jako vystřižené ze zlatého období. Je tedy stále naděje, že na něj kapela naváže. Ale počkat si budeme muset přinejmenším do další řadové desky.

Yes: Heaven & Earth
Vydavatel: Frontiers, 2014
Hodnocení: 60 %