Nový Dům potravin: v září

Bývalý Dům potravin v centru Zlína stavbaři důkladně přebudovávají. Vznikne z něj nové Obchodní centrum.

Lidé z okolí bývalého Domu potravin v centru Zlína si v poslední době moc klidu neužijí. Dokonce i o víkendech tam buší sbíječky a rachotí bagry. Z původní stavby zbývá jen betonový skelet, ale už v září tam otevře nové Obchodní centrum se supermarketem. Stavbaři proto spěchají.

Lidi v okolí trápí hluk a prach ze staveniště. „Je to katastrofa. Pracuji na noční, a když se vrátím domů, vůbec se přes den nevyspím. Nemůžu ani otevřít okno a vyvětrat. Průchod do centra města a k zastávce je uzavřený, musíme pokaždé obcházet celý blok. Ale stavbaři musejí svou práci dokončit,“ pokrčil rameny jeden z obyvatel sousedního výškového domu.

Potíže mají i obchody v okolí. Ubylo jim zákazníků. „Lidí, kteří projdou kolem stavby až k nám, je teď podstatně méně. Na tržbách je to poznat. Ale věřím, že nová budova bude pro město přínosná,“ řekl Vladan Kopeček z protějšího obchodu s oblečením.

Lidem se částečně uleví už v červnu. V té době už jim začne znovu sloužit průchod od zastávky v Dlouhé ulici k budově Čedoku. „Museli jsme udělat omezení, stavba by mohla ohrozit kolemjdoucí,“ vysvětlila Jana Hlaváčová z firmy, které bývalý Dům potravin patří.

Až v září nové Obchodní centrum otevře, najdou v něm zákazníci supermarket, rychlé občerstvení a butiky. Místo bude i pro kanceláře. „Chceme být co nejblíže lidem, proto nabídneme i běžné obchody, jako řeznictví, pekařství nebo cukrárnu,“ uvedla Hlaváčová.

Mezi patry budou návštěvníky vozit jezdící schody a výtahy. Centrum bude mít čtyři vchody, dříve byly jen dva.