„Nový“ Venclovský má výdrž

Michal Bláha patří k nejhouževnatějším sportovcům Berouna. Ve svých třinácti letech polyká dnes a denně hodiny tvrdé dřiny.

V Praze Podolí získal letos několik stříbrných medailí v kraulových disciplínách na letním mistrovství republiky mladšího žactva. Michal Bláha je velkým talentem.
„Byl jedním z nejúspěšnějších berounských plavců na šampionátu. Kromě toho v běžecko-plaveckém závodu, kde reprezentoval Středočeský kraj, získal zlatou medaili ve svém ročníku,“ vyjmenovala letošní úspěchy svého svěřence trenérka Simona Pokorná, která nadějného sportovce převzala po trenéru Vladimíru Seemanovi.
Jak to u talentovaných dříčů bývá zvykem, o svých úspěších Michal nerad mluví veřejně. Michal se kromě plavání věnoval dříve také tenisu. „Ze začátku byl trochu nešikovný na technická cvičení, ale pro vodu měl vždycky cit,“ vysvětlila potřebu specializace trenérka a vyzdvihla, že základní školu Michal reprezentuje i při běžecko-plaveckých závodech. „Míša je všestranný sportovec,“ řekla o svém svěřenci.
Michal Bláha chodí do školy na Závodí, kde ho v jeho činnosti podporují. „Chci se stát členem Sportovního centra mládeže I. stupně, kam jsou zařazeni plavci z celého Česka od čtrnácti let. Pokud ovšem splním dané limity. Současně chci splnit limity do reprezentačního družstva juniorů. V budoucnu chci reprezentovat Česko,“ řekl „novodobý“ Venclovský během fotografování v Berounce nad jezem, krátce před tím, než odjel s rodiči na dovolenou k moři.

Rodiče ho drží

Dovolenou si zaslouží, vždyť normálně trénuje pětkrát týdně po dvou hodinách odpoledne a dvakrát týdně po hodině ráno v bazénu. K tomu má dvakrát týdně kondiční přípravu. Chodí běhat, jezdí na kole a bruslí na in-line bruslích.
„Míša je tahounem družstva starších žáků. Houževnatostí a cílevědomostí zvládá náročné tréninky,“ popsala přípravu Pokorná a vyzdvihla obětavost rodičů. „Jezdí s ním o letních prázdninách na všechny závody v dálkovém plavání. V dnešní době není běžné, že rodiče věnují dítěti tolik času,“ vyjádřila úctu a poděkování. Momentálně se Michal připravuje na 27. Mezinárodní mistrovství ČR dorostu a dospělých v dálkovém plavání, kde mohou startovat i žáci. Mistrovství se koná 28. srpna na Lipně nad Vltavou. Dalším jeho programem jsou Veselská hodinovka ve Vítkovské pískovně u Veselí nad Lužnicí a Pastvinský maraton na přehradě ve Vysokém Mýtě, což je superfinále žáků. „Všechny tyto závody se započítávají do Českého poháru. Jestli Míša zaplave dobře, mohl by se umístit na bedně,“ věřila v úspěch trenérka.