Novým starostou Jablonce bude zřejmě Beitl z ODS

V Jablonci nad Nisou se politici už dohodli. Město povede ODS a Domov nad Nisou, podporovaní TOP 09.

Občanská demokratická strana a Domov nad Nisou povedou v nadcházejících čtyřech letech radnici v Jablonci nad Nisou. Strana a sdružení utvořily koalici, kterou podpořila TOP 09. Starostou města se zřejmě stane Petr Beitl, lídr ODS.

Místostarostou a zároveň zástupcem starosty bude Petr Tupla z Domova na Nisou, další dvě místa místostarostů obsadí Miloš Vele (ODS) a Petr Vobořil (Domov).
„Dohodli jsme se na tom, že v devítičlenné Radě města bude mít čtyři křesla ODS, tři Domov nad Nisou a dvě TOP 09. Koaliční smlouva a dohoda o programu bude podepsaná do 25. října,“ informoval lídr ODS Petr Beitl.

Dosavadní starosta Tulpa má mít pod palcem například oblast školství, Vele se zaměří na finance a Vobořil bude mít pod dohledem rozvoj nebo životní prostředí. „Není mi líto, že už nebudu starostou. Můžu se teď víc věnovat oboru školství, což jsme vždycky chtěl,“ řekl končící starosta Tulpa.

Pro dvoukoalici bude teď podle Beitla největší prioritou sestavit vyrovnaný rozpočet města a udržet provoz města bez dalších půjček a prodeje majetku. Pustit se chtějí i do řešení problému teplárenství.
A jestli zástupci ODS a Domova nemají obavy z toho, že jejich nynější partnerství zklame voliče?
„Je to manželství z rozumu, ne svazek z velké lásky,“ konstatoval Beitl.

Tulpa zase poukázal na to, že zástupci obou stran našli v mnoha věcech shodu, například v oblastech školství, bezpečnosti, zdravotnictví i životního prostředí. „Neshody v dalších věcech už jsou malichernosti. Je třeba se podívat na to, kam chceme, aby Jablonec kráčel,“ doplnil Tulpa.
Místostarosta Voborřil pak dodal: „V předchozích čtyřech letech, i když byla ODS v opozici, s ní byla vždy jednání konstruktivní. Naše shoda bude potřebná třeba právě při projednávání rozpočtu,“ míní Vobořil.